Sunčana Glavak (HDZ): HRT odsad možemo zvati Kukuriku televizijom

HRT će postati partijska televizija po uzoru na neka prošla vremena, poručili su HDZ-ovi zastupnici na sjednici Odbora za medije tijekom dvosatne rasprave o izmjenama Zakona o HRT-u koja se pretvorila u političko prepucavanje vladajućih i HDZ-a.

– Javnu televiziju svest ćemo na neka prošla vremena, na partijsku televiziju, pa je možemo odmah preimenovati u Kukuriku televiziju. Glavni ravnatelj postaje gospodar života i smrti koji neće upravljati samo ljudskim resursima nego i višemilijunskom imovinom. Ovo je čisti politički pritisak vladajuće većine – rekla je HDZ-ova Sunčana Glavak dodavši kako su vladajući ravnatelja mogli smijeniti i po postojećem zakonu koji je, podsjetila je, donesen 2010. godine gotovo jednoglasno u Saboru i koji su hvalili i predstavnici tadašnje oporbe, danas vlasti.

– Imamo komesara, jednog čovjeka koji će odlučivati o sudbini novinara i ostalih zaposlenika te neobvezujuće mišljenje novinara za koje su se oni toliko borili – poručila je Glavak te dodala kako ipak ne želi da netko pomisli kako HDZ ne želi da se ispitaju sve nepravilnosti na HRT-u.

Slične su stavove iznosili i njezini kolege, pa je tako Jasen Mesić tražio da se pokažu konkretni primjeri koji će dokazati da je financijsko stanje na HRT-u danas nešto lošije nego što je bilo 2010. godine kada je aktualni zakon donesen jer on “ima podatke da se na HRT-u stanje poboljšava”.

Zamjerio je Mesić i što se zakon donosi sada te što se nije pričekalo da se prvo donese kompletna medijska strategija da bi se ovaj zakon mijenjao. Ni predsjednik odbora, Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista nije bio blaži prema izmjenama zakona, pa je posebno zamjerio što glavni ravnatelj sada sam postavlja glavnog urednika.

– Dobit ćemo glavnog urednika koji će biti po volji političke većine, njega se postavlja komesarski. Ovim zakonom ukinute su novinarske slobode – kazao je Vukšić. Optužbe HDZ-ovih članova uzrujale su HNS-ova Gorana Beusa Richembergha koji je rekao da u svom izlaganju neće biti blag jer se neki ljudi igraju sa sudbinom HRT-a i ugledom te kuće.

– Čujem izraze komesarski sustav, instalacija Lukašenkove televizije, partijska televizija, pa tko to govori? Jeste li vi doista spavali posljednjih osam godina ili vam nitko nije rekao da je predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac predsjednik ogranka HDZ-ove mladeži – rekao je Beus kojem je posebno zasmetala optužba da se zakon donosi “ad hoc” kada je na temu izmjena održano nekoliko javnih skupova, javna rasprava i dalje traje, a svakodnevno u Ministarstvo kulture dolazi na desetine pisama i prijedloga za donošenje zakona.

– Zbog postojećeg zakona Programsko vijeće razgovaralo je o svemu osim o programu, ono je splet najgorih i najprimitivnijih skupina. Nadzorni je odbor u totalnom rasulu. HRT je programirani kaos iz kojeg se izvlači ogroman novac od hrvatskih građana – govorio je Beus HDZ-ovcima. Pridružio mu se i SDP-ov Damir Tomić koji je istupe HDZ-ovaca o komesarima nazvao licemjernim.

– Nakon 20 godina devastacije društva i medija i načina na koji ste pisali zapisnike, ne daje vam pravo da nam dijelite lekcije i prosipate pamet – poručio je Tomić Sunčani Glavak. SDP-ov Šime Lučin kazao je da misli da je zakon trebalo i prije donijeti jer se problemi na HRT-u moraju početi što prije rješavati, dok je njegov stranački kolega Ivan Račan istaknuo kako su danas novinari HRT-a poznati po svojim osobnim sudbinama i problemima, umjesto da ih javnost zna isključivo po njihovu radu.

HDZ-ov Davor Ivo Stier, koji nije član ovog odbora, došao je ukazati na činjenicu kako Europska komisija nije dala pozitivno mišljenje na ovaj prijedlog izmjena zakona, što je ministrica kulture Andrea Zlatar demantirala.

Ministricu je ispitivao nalazi li se u mišljenju Komisije rečenica u kojoj se tvrdi kako je ovaj prijedlog zakona slabiji nego postojeći i je li poanta zahtijeva Komisije da se zakon izglasava kvalificiranom većinom (za koju postoji više definicija) u biti u tome da ga vladajuća većina ne bi mogla nametnuti manjini.

– Postoji formulacija da je zakon malo slabiji nego postojeći i da je postojeći zakon bio vrlo dobar, no da su se pojavili neki problemi u implementaciji – rekla mu je ministrica Zlatar, dok je Šime Lučin dodao kako je nebitno što piše u mišljenju Komisije jer je u konačnici dala pozitivno mišljenje o prijedlogu zakona i nije ga blokirala kao što je to napravila s nekim drugim zakonima koji nisu bili u skladu s pravnom stečevinom EU. Protiv zakona glasovali su HDZ-ovi zastupnici te Branko Vukšić iz Laburista.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije