Ministrica Opačić: Do kraja godine cjelovit uvid tko prima socijalnu pomoć

Do kraja godine u funkciji će biti informatički sustav u centrima za socijalnu skrb, kako bi se dobio cjelovit uvid u to tko sve prima socijalnu pomoć – najavila je u Čakovcu potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Pravo stanje stvari vidjet će se kad se umreže i podaci iz jedinica lokalne samouprave koje također dijele socijalne naknade i druge oblike pomoći. To je, istaknula je, nužno, jer se samo kontrolom može otkriti tko na socijalnim naknadama, koje dobiva iz više izvora, radi “dobar posao”, a s druge strane ima ljudi kojima je svaka pomoć doista potrebna.

S čelništvom Međimurske županije razgovarala je i o potrebi ulaganja u gradnju nove škole u Pribislavcu i Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu.

Ministrica Opačić posjetila Parag, ali nije željela komentirati izjavu kolege ministra o romima

Napokon bi trebao početi s radom i Obiteljski centar koji još nije zaživio, a razgovaralo se i o inicijativi da se otvori centar za rehabilitaciju za osobe s teškoćama u razvoju. M. Opačić posjetila je i romsko naselje Parag. Nije željela komentirati izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je prošlog tjedna u Čakovcu kazao da više od 50 posto imovinskih kaznenih djela čini romska populacija.

Ta je izjava možda malo izvučena iz konteksta. Percepcija je da je Međimurska županija jedna od vrlo tolerantnih županija i nije bez razloga to što najveći dio romske populacije u Hrvatskoj živi upravo ovdje – kazala je. Odgovarajuća na pitanje može li se kontrolirati način trošenja socijalne pomoći, istaknula je da je teško nekome odrediti na koji će način potrošiti socijalnu pomoć.

Ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić posjetila romsko naselje Parag. Mali Romi hrvali su se za slatkiše koje im je darovala glasnogovornica ministrice Opačić

Važno je zato raditi na edukaciji i obrazovanju te podizanju svijesti da djeca ne smiju biti zakinuta – zaključila je. Najavila je i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, Obiteljskog zakona i Zakona o udomiteljstvu.

Ubrzati proces posvajanja

Voljela bih da ubrzamo proces posvajanja i da što veći broj djece u najranijoj dobi dobije novu obitelj u kojoj će imati pažnju do kraja života – rekla je ministrica Opačić. Govoreći o prvih 100 dana Vlade i problema s imenovanjima, kazala je da “tko radi, taj i griješi”.

Bilo je možda nespretnosti, no nastojali smo što je moguće prije krenuti raditi, a morate znati da je u nekim dijelovima državne uprave i javnog sektora bilo uhićenja i kaznenih prijava. Riječ je o dijelovima javnog sektora koji su bili leglo korupcije i lopovluka. Ne može se očekivati da će se nastaviti raditi s tom ekipom. Vrlo je važno uza sebe imati ljude kojima možete vjerovati – zaključila je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije