FOTO: Ministrica Opačić će podržati izgradnju centara za djecu i beskućnike

>> FOTO: Ministrica Opačić će podržati izgradnju centara za djecu i beskućnike

U cjelodnevnom službenom posjetu u srijedu je u Čakovcu boravila potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

U pratnji pomoćnice ministrice za Ive Prpić, razgovarala je sa gradskim i županijskim čelništvom, zaposlenicima Centra za socijalnu skrb Čakovec, bila je na početnoj konferenciji projekta “Za sretniju obitelj” Udruge distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec, a posjetila je i Udrugu za sindrom Down Međimurske županije.

U Gradu Čakovcu primili su ih gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te zamjenici Mario Medved i Romano Bogdan te potpredsjednica Hrvatskog Sabora Dragica Zgrebec. Potpredsjednici su predstavili projekte vezane uz njezin resor, posebice projekte prihvatilišta za beskućnike, Društvenog centra Čakovec, potrebu izgradnje nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec s prostorima za izvannastavne aktivnosti i rad udruga te brojne projekte udruga civilnog društva s čakovečkog područja.

Gradonačelnik Kovač tom je prilikom naglasio da je Čakovec pri vrhu liste onih hrvatskih gradova, koji imaju razvijenu socijalnu politiku, posebice prema ranjivim skupinama stanovništva.

“Tu ne mislim samo na financijsku potporu projektima udruga civilnog društva, već i na razna socijalna davanja koje iz gradskog proračuna isplaćujemo potrebitima.”, rekao je Kovač. Posebno je istaknuo odlazak djece smještene kod udomiteljskih obitelji na more, kao primjer gdje se uključivanjem lokalne i regionalne samouprave jednostavno mogu prikupiti sredstva za projekt koji toj djeci neizmjerno mnogo znači.

Potpredsjednica Opačić izrazila je podršku svim projektima koje provodi Grad Čakovec. “Ovdje djeluje velik broj udruga, mnoge provode projekte koji imaju stvarnog učinka, te ćemo takvima uvijek biti na raspolaganju.”, rekla je Opačić te dodala da će pokušati pronaći dodatna sredstva u proračunu ministarstva kako bi financijski potpomogla neke gradske projekte. To se prije svega odnosi na opremanje budućeg Centra za beskućnike.

Potpredsjednica je posjetila Međimursku županiju, gdje su je primili župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenici Sandra Herman i Zoran Vidović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak te pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec.

Župan je naglasak razgovora s ministricom stavio na izgradnju Regionalnog centra za djecu s posebnim potrebama te najavio kako je Međimurska županija spremna dati zemljište na prostoru bivše Vojarne, a tu će odluku u listopadu dati na Skupštinu. Uz pomoć grada koji će osigurati oslobođenje od komunalnog doprinosa te suradnjom s partnerskim županijama, Varaždinskom i Koprivničko – križevačkom. Ministrica je obećala dati podršku projektu koji obuhvaća oko 4.300 djece u sve tri županija. Predložio je i da se socijalna pomoć troši na način da se dio dobije u bonovima, jer je prijeko potrebno strogo kontrolirati namjensko trošenje sredstava, s čime se ministrica složila.

U Scheierovoj zgradi u Čakovcu pak je održana početna konferencija projekta “Za sretniju obitelj”. Taj projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih u iznosu od 115.000,00 kuna, a cilj mu je borba protiv siromaštva i socijalne isključivosti. Prvi dio projekta odnosi se na nabavu školskog pribora i bilježnice za 200 učenika s teškoćama u razvoju i teškog socijalnog statusa, a drugi za nabavu osnovnih životnih potreba za 10 socijalno ugroženih obitelji. Projekt su predstavili članovi udruge, a potpredsjednica je zajedno za gradonačelnikom i županom djeci članovima udruge podijelila školski pribor.

U Udruzi za sindrom Down, potpredsjednica pak je sa članovima udruge razgovarala o projektima koje su proveli, ali i o problemima i izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije