Članice SDP-a MŽ uputile priopćenje uz Dan žena

Članice SDP-a MŽ uputile priopćenje uz Dan žena

U povodu 8. marta – Međunarodnog dana žena Socijaldemokratski forum žena SDP-a Međimurske županije uputio je priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

“Socijaldemokratkinje, kako na svjetskoj, tako i na nacionalnoj razini, već više od stoljeća dižu glas za dokidanje svih oblika nejednakosti, suzbijanje siromaštva, za jednaku plaću za jednak rad, za smanjivanje razlika u mirovinama žena i muškaraca, za povećanje standarda poštivanja temeljnih ljudskih prava i ženskih ljudskih prava, za povećanje političke participacije žena i povećanje broja žena u svim tijelima odlučivanja i za uvođenje principa rodno osjetljivih politika u sve sfere društva.

U Hrvatskoj smo i danas suočeni s mnogobrojnim primjerima rodne nejednakosti u većini područja društvenog života. Žene čine većinu u onim industrijskim granama koje su, zbog nepoduzimanja pravovremenih i adekvatnih mjera gospodarske politike u proteklom desetljeću, zapale u najveće teškoće, u kojima se svakodnevno gase radna mjesta (tekstilna, kožna i obućarska industrija).

Žene su najbrojnija radna snaga u javnim servisima u kojima su plaće ispod ili oko razine prosjeka (školstvo, predškolski odgoj, zdravstveni sustav, uslužne djelatnosti). Zbog svoje majčinske funkcije, žene se teže zapošljavaju, ali lakše gube posao i čine većinu među nezaposlenima. Žene primaju manju plaću od muških kolega za isti posao, posebno u feminiziranim sektorima, a posljedično, ta rodna neravnopravnost očituje se i u sustavu mirovina.

U načelu žene su zaposlene na nižim rukovodnim pozicijama, unatoč činjenici da je u Hrvatskoj više žena nego muškaraca s visokim obrazovanjem, magisterijem ili doktoratom. Jasno je da radni, intelektualni i kreativni potencijal žena nije adekvatno valoriziran i iskorišten u društvenom i gospodarskom razvoju.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a, prepoznajući upravo tu socijalnu nesigurnost i nepravednu raspodjelu ekonomske moći, na vlastitoj tradiciji i tradiciji stranke koja je učinila najveće iskorake u Hrvatskoj u području  rodne ravnopravnosti, založio se, zajedno s koalicijskim partnericama, za realizaciju vlastitih strateških prioriteta kroz “Plan 21” Kukuriku koalicije, koja je na proteklim izborima za Hrvatski sabor dobila najveću podršku hrvatskih građanki i građana.

Polazeći upravo od tih strateških prioriteta koji su postali sastavnim dijelom Programa Vlade RH 2011.-2015., želimo ukazati na niz pozitivnih promjena ostvarenih kroz izmjene i dopune zakonskih propisa već u prva dva mjeseca funkcioniranja nove vlasti.

Naime, posljednjim izmjenama mirovinskog zakona, žene su izjednačene s muškarcima u ostvarivanju prava na mirovinu, na koji način je ukinuta jedina smislena pozitivna diskriminacija koja je ženama predstavljala kompenzaciju za to što, uz svoj redovni posao u poduzeću, drže na svojim leđima i najveći dio obiteljskih obveza i kućanskih poslova! Pritom im je učinjena i dodatna nepravda time što su zbog postupnog produžavanja dobi za stjecanje prava na mirovinu, ostajale bez naknade za nezaposlene.

Nova vlast je Izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti dokinula nepravdu učinjenu ženama i vratila im naknadu za nezaposlene. Istim Zakonom omogućeno je primanje naknade za nezaposlene za vrijeme trajanja obrazovanja i prekvalifikacije, što je upravo ženama snažan dodatni poticaj da se odlučuju za programe prekvalifikacije i doškolovanja s ciljem lakšeg pronalaženja novog radnog mjesta.

Od najnovijih promjena u poreznoj politici, za žene su posebno interesantne slijedeće: uvođenje povlaštenih (sniženih) stopa PDV-a od 10 % na dječju hranu, povećanje mjesečnog osobnog odbitka, te povećanje praga za obavezni ulazak u sustav PDV-a, što je posebno značajno za male poduzetnike, čiji velik dio čine upravo žene.

Nadalje, u državnom proračunu za 2012. godinu ponovno su osigurana sredstva (70 milijuna kuna) za besplatni prijevoz  srednjoškolaca, što će doprinjeti djelomičnom rasterećenju kućnih budžeta i učiniti dostupnijim obrazovanje našoj djeci.

Koristeći ozračje 8. ožujka – Međunarodnog dana žena, šaljemo poruku ohrabrenja za nastavak borbe za demokraciju i jednakost svih. Polazeći od strateških prioriteta SDFŽ-a ugrađenih u Program Vlade od 2011.-2015., naglašavamo kako upravo srednjoročna i dugoročna ulaganja u obrazovanje i zapošljavanje žena, poticanje ženskog poduzetništva, samozapošljavanja, obrtništva, kao i razvoj pratećih socijalnih usluga, mogu bitno pridonijeti sveukupnom razvoju.

Podržavamo Vladu RH u uspostavljanju institucionalnih mehanizama s ciljem izrade, financiranja i provedbe programa koji promiču rodnu ravnopravnost i socijalni razvoj (poput Fonda za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena), za promicanje politike pune zaposlenosti žena s naglaskom na zapošljavanje najugroženijih skupina (mlade žene, žene starije od 45 godina, žene s ruralnih prostora, samohrane majke, pripadnice nacionalnih manjina, žene s invaliditetom, dnevne/povremene migrantice),  kao i za cjelovito ostvarivanje prava iz radnog odnosa, uključujući smanjivanje zapošljavanja na određeno vrijeme.

Iznimno važnima ocjenjujemo najave Vlade da će izmijeniti rigidni Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, pojednostaviti i olakšati postupak posvajanja djece, da će osnovati alimentacijski fond, te osigurati kontinuirano financiranje iz državnog i lokalnih proračuna skloništa za žrtve obiteljskog nasilja.

Kako Socijaldemokratski forum žena SDP-a smatra nužnim uvođenje programa edukacije od rane dobi, kroz redovni obrazovni sustav, ali posebno i kroz medije (kako bi prihvaćanje rodne, spolne, nacionalne, rasne ili bilo koje druge različitosti postalo sastavnim dijelom društvenog poimanja i ponašanja) smatramo velikim korakom uvođenje u škole zdravstvenog odgoja  i građanskog obrazovanja.

Podupirući nastojanja da se stvore uvjeti koji će ženama omogućiti da utječu na okruženje u kojem žive u onoj mjeri u kojoj su njegov sastavni dio, sve s ciljem  ostvarenja razvijene i tolerantne Hrvatske, čestitamo Vam 8. ožujka – Međunarodni dan žena!”, piše u priopćenju foruma žena SDP-a.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije