uz dan žena

MAJKA TROJE DJECE Jasmina Hadela iz Šenkovca: ‘Budi ono što jesi, jer znaj, predivna si!’

- Drage moje žene, budimo si podrška! Žena ženi neka bude oslonac, a ne kamen sputavanja. Na svijetu je dovoljno tuge i nepravde, idemo zajedno pokazati da svijet može biti bolje mjesto - poručuje

Jasmina Hadela iz Šenkovca ispred svega je ponosna majka troje djece, dva sina Viktora i Josipa te kćeri Magdalene. Magistra je ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s nekoliko godina radnog iskustva u dječjem vrtiću.

Trenutno je na Poslijediplomskom sveučilišnom (doktorskom) studiju Pedagogija na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a glavni fokus joj je na tematici održivog razvoja od ranog djetinjstva pa sve do fakultetskog obrazovanja i neformalnog (cjeloživotnog) obrazovanja. Isto tako, osposobljena je voditeljica pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU te stručnjakinja za znanstveni i stručni istraživački rad i statističke analize podataka.

Iza sebe ima veliki broj održanih predavanja i seminara. Aktivno sudjeluje na različitim skupovima i konferencijama kako na domaćem tako i na inozemnom području. Od 2018. godine vanjska je suradnica na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, na Odsjeku za odgojitelje, a od prosinca 2019. godine upustila se u vlastite poduzetničke vode te otvorila obrt Life, za poboljšanje kvalitete života. U slobodno vrijeme voli vježbati, šetati s djecom, družiti se s prijateljicama i širom obitelji, a nerijetko spaja i obiteljske i poslovne prilike u jedno. Smatra kako su joj djeca najveći poticaj da nikada ne odustane i da svakim danom postane sve jača i hrabrija.

– LIFE (na društvenim mrežama stranica LIFE by Jasmina) je osnovan s prvotnom idejom za poboljšanje kvalitete života. Iako je osnovna djelatnost trebala biti nutricionističko savjetovanje, po putu sam shvatila da to nije ono što najbolje opisuje mene. Stoga sam, pohađajući individualna poslovna savjetovanja kod Marine Kolar & Konekta te Lynvest d.o.o., kao i aromaterapiju kod Suzane Kolarić (Amigdala aromaterapija) osvijestila što je ono što mene oduvijek privlači, što to ja mogu najbolje ponuditi i u čemu stojim iza svog znanja i kompetencija.

Tako da se LIFE bavi radionicama, edukacijama, predavanjima, projektima, istraživačkim radom i statističkom obradom podataka. Kada govorim o radionicama one se odnose na radionice kuhanja i radionice različitih dimenzija održivog razvoja (ekonomska, ekološka i socio-kulturna dimenzija) prilagođene s jedne strane djeci, učenicima i studentima, a s druge strane svim zainteresiranim odraslim osobama koje imaju afinitete prema kuhanju, ili žele uz interaktivne radionice upoznati se sa sadržajem održivog razvoja i kako ga primijeniti u svojoj okolini ili praksi. Edukacije i predavanja motivacijskog su i obrazovnog sadržaja, gdje se neki naoko “teški i složeni” termini približavaju osobama na svima razumljiv način.

Kroz obrt se planiraju aplicirati različiti projekti kojima bi se pokrenule raznovrsne inicijative za poboljšanje kvalitete života (i tu se ne misli samo na prehranu, već na cjelokupan razvoj pojedinca). Kako sam na doktorskom studiju i provodim već nekoliko godina istraživačke radove, tako su oni i zastupljeni u ovom obrtu, a sve u cilju što kvalitetnije nadopune teorijskog i praktičnog dijela sa provjerenim i istraženim činjenicama. Iz toga proizlazi i ponuda statističke obrade podataka jer kvantitativna metodologija mnogima može izazvati glavobolju, a ja u tome mogu pomoći, bilo kroz instrukcije, bilo kroz edukacije ili obrade podataka. Usluge koje nudi LIFE mogu koristiti svi, i mladi i stariji.

S obzirom da sam tokom školovanja stekla znanje, a zatim u praksi, radeći u dječjem vrtiću i kasnije u obiteljskom domu za psihički bolesne odrasle osobe usvojila praktične vještine, kao i istraživačke vještine objavljujući znanstvene i stručne radove u časopisima, znanstvenoj monografiji i zbornicima, usluge koje nudim mogu se prilagoditi za sve dobne skupine i različite profile klijenata (djecu rane dobi, učenike, studente, učitelje, odgajatelje, roditelje, poduzetnike) – započinje naš razgovor Jasmina Hadela te nastavlja:

– Posljednjih nekoliko godina razmišljam o vlastitom poduzeću. No, tu su uvijek bile dvoumice, manjak hrabrosti, a najviše – strah. Kako kažem: “Strah je ubio toliko ambicioznih ljudi, da je to žalosno uopće za razmišljati”. I mene su dugo proganjala pitanja: Što će netko reći? Što će netko misliti? Pa kako ću ja to? Pa kako uz djecu i fakultet još nešto svoje?…i slična pitanja. I onda sam počela intenzivno raditi na sebi jer sam shvatila da se prvo moram riješiti svih tih uvjerenja kako bih uopće krenula u neki poduzetnički poduhvat.

Zahvaljujućim svim savjetovanjima koja sam prošla, edukacijama kojima sam prisustvovala i svom kontinuiranom obrazovanju sada znam da mogu ponuditi mnogo toga i želim pomoći pojedincima koji i sami žele promjene, a ne znaju odakle bi počeli. Moj veliki motiv su i djeca, puno vremena provodim s njima i ponekad mi bude teško kada na par dana trebam otići i ostaviti ih doma. Tako da me i to potaknulo da krenem u svoje poslovne vode da i njih ponekad mogu povesti sa sobom kada idem na poslovni put. Posljednje, ali ne manje bitno što je bio okidač – čekanje da me netko prepozna.

To su ona naša uvjerenja, samo ti marljivo u tišini radi pa te možda neko zamijeti. Nažalost, tome u našoj državi nije tako, prošla sam razna iskustva, upoznala razne dvoličnosti i to me uvijek frustriralo, pitala sam se uvijek je li u meni problem? Do onog trena dok nisam shvatila i počela cijeniti samu sebe, jer znam da radim dobro svoj posao, svi s kojima radim imaju pozitivna iskustva na moj rad i to mi je bio posljednji okidač zbog kojeg sam rekla, sad je dosta, sada krećeš u nešto svoje. Definitivno poslovanje planiram proširiti i na inozemne države kada za to dođe vrijeme – govori nam sugovornica. 

Danas kada mladi najčešće traže sreću i financijsku sigurnost izvan granica naše države Jasmina Hadela poručuje mladima: 

– Usudite se! Vi to možete! Nemojte čekati sa strane da vas netko primijeti, pokažite svijetu svoje osobnosti, svoje potencijale. Nikad ne znate, prilike postoje svaki dan, odlaskom u dućan, odlaskom na kavu, u šetnju, na neku edukaciju. Ako su vas uvjeravali da vi ne vrijedite ili da nešto ne možete, ne brinite, to niste doista vi i to ne govori o vama nego o osobama koje vam to govore. Vi ste divni i puni potencijala kojega samo morate izbaciti na vidjelo!

Danas slavimo Dan žena. Tom prigodom naša sugovornica odlučno poručuje pripadnicama ljepšeg spola: 

– Drage moje žene, budimo si podrška! Žena ženi neka bude oslonac, a ne kamen sputavanja. Na svijetu je dovoljno tuge i nepravde, idemo zajedno pokazati da svijet može biti bolje mjesto, da mi možemo pokrenuti kvalitetniji život kako za nas tako i za sve generacije koje dolaze iza nas. Stvorimo zajedno održivu budućnost. Žene, mi smo pravi borci jer se uvijek dižemo kada je i najteže. Krenimo zajedno jer mi to možemo! Budi ono što jesi, jer znaj, predivna si!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije