ĐURĐICA SLAMEK ‘Načelnica Općine Sveta Marija nije tražila povećanje plaće’

Kao odgovor na tekst objavljen na našem portalu pod naslovom: ‘VIJEĆNICI SDP-a, MDS-a, HNS-a OV Sveta Marija protiv povećanja plaće načelnici‘ priopćenjem se javila načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Načelnica Općine Sveta Marija nije tražila povećanje plaće. Kako već duže vrijeme postoji inicijativa i pozicije i opozicije da se u Općini Sveta Marija podignu plaće djelatnicima isto je bilo tema 7. sjednice Općinskog vijeća. Naime, djelatnici Općine imali su najniže plaće među općinama u okruženju, ali i među najnižima u Međimurskoj županiji jer se njihove plaće nisu povećavale više od 10-tak godina.

Stoga, ako su plaće djelatnika s obzirom na druge općine male onda je i plaća načelnice također mnogo manja od plaća drugih načelnika koji dužnost obnašaju profesionalno jer temeljem Zakona plaća načelnice mora biti veća od plaće bilo kojeg djelatnika općine te je slijedom toga donesen novi koeficijent i osnovica za plaću načelnice i njezinog zamjenika koji dužnost obavljaju profesionalno te je temeljem toga povećana i plaća načelnice koja je u konačnici veća za 100 kuna od plaće pročelnice dok je neto povećanje plaće za pročelnicu i načelnicu cca 1200 kuna.

Neutemeljena je tvrdnja da se povećavala plaća zamjenika načelnice Ivice Kočiša jer on dužnost ne obavlja profesionalno i ima naknadu za svoj rad koja je ostala nepromjenjena i iznosi 700 kuna neto. Također je nutemeljena tvrdnja da sada po prvi put predsjednik Općinskog vijeća dobiva naknadu jer je takva naknada postojala već prije i iznosila je 500 kuna mjesečno, ali je se prethodna predsjednica Općinskog vijeća, Marija Frančić, odrekla, a istu tu naknadu dobivaju u pravilu gotovo svi predsjednici općinskih vijeća drugih općina i ona se u većini slučajeva kreće od 500-1000 kuna mjesečno.

Naknade za sjednice Općinskog vijeća su iznosile 80 kuna od početka osnivanja Općine i sada su povećane s 80 na 100 kuna što je zanemarivo. Povećanje plaća je jednoglasno prihvaćeno od svih vijećnika Općinskog vijeća Općine Sveta Marija dok oporbeni vijećnici nisu podržali povećanje plaće načelnice.

Kao načelnica Općine nisam tražila povećanje plaće, ali kao što sam već napomenula to je zakonski slijed te se ovim povećanjem i moja plaća približila plaćama ostalih načelnika koji dužnost obavljaju profesionalno, a to je većina načelnika ne samo Međimurske već i ostalih županija jer se dobro zna da načelnici koji obavljaju dužnost profesionalno mogu daleko više doprinjeti Općini od načelnika volontera jer su načelnici volonteri u radnom odnosu i ne mogu se u tolikoj mjeri baviti općinskim problemima, a bome ni ne odrađuju mnoge službeničke poslove koje odrađujem kao načelnica, a sve iz razloga da ne moramo plaćati vanjske suradnike za određene poslove kao što to čine mnoge druge općine.

One općine koje nemaju vanjske suradnike imaju veći broj zaposlenih što u konačnici povećava trošak ukupnih plaća. Što se tiče optužbe oporbenih vijećnika o izvršenju Proračuna, oni bi trebali znati da smo bili u obvezi u Proračun uvrstiti projekte koje smo kandidirali na EU fondove što smo i učinili. No, najavljivani natječaji nisu bili raspisani na vrijeme, a odluke o odabiru su se čekale 2 godine za jedan i godinu dana za drugi projekt koji smo kandidirali te je iz tog razloga i Izvršenje proračuna takvo.

Pored toga, kao što sam već mnogo puta rekla, Općina Sveta Marija spada u razvijene općine te kod kandidiranja projekta dobivamo mnogo manje bodova što rezultira da nam neki projekti ne prođu kao što nam nije prošao projekt Zgrade javne i društvene namjene- kulturno turistički centar, ali svake godine redovito nas sufinancira Ministrstvo graditeljstva i Ministarstvo regionalnog razvoja, a imamo i podršku Županije u sufinanciranju projekata. Pored toga nerazvijene općine temeljem Zakona o regionalnom razvoju dobivaju potporu Vlade RH koja se kreće oko 2.000.000 kuna što je u biti polovina našeg proračuna i ja sam u više navrata izrazila ogorčenost takvom raspodjelom financijskoh sredstava, ali nažalost to su zakonske odredbe.

Na kraju bih samo rekla da se očitovanje SDP-a-MDS-a i HNS-a temelji ili na neznanju ili populizmu jer bi oporbeni vijećnici trebali znati da povećanje plaća djelatnicima direktno utjeće na plaću načelnice, trebali bi znati da se projekti kandidirani na EU fondove moraju uvrstiti u Proračun što je direktno vezano za izvršenje Proračuna, trebali bi znati da 15 općina ima potporu Vlade RH i da su iz tog razloga njihovi proračuni veći, a nikako se ne bi trebali očitovati lažima da su se izjasnili da bi sredstva za povećanje plaće načelnici, te naknade predsjeniku i vijećnicima Općinskog vijeća trebalo usmjeriti na rad udruga jer to nitko od njih nije spomenuo za što postoji i tonski zapis sa sjednice Općinskog vijeća.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije