GRUDIĆ o anonimnoj prijavi: Zapošljavamo 820 ljudi, naravno da ima nezadovoljnih

– Današnja konferencija za novinare sazvana je oko neargumentiranih napada na ravnatelja čakovečke bolnice dr. Roberta Grudića. Smatramo da pojedini lokalni mediji tematiku oko Županijske bolnice, u političkom i stručnom kontekstu, obrađuju potpuno krivo i neargumentirano, a kulminacija svega je navod jedne lokalne tiskovine o podnesenoj kaznenoj prijavi Općinskom državnom odvjetništvu protiv ravnatelja bolnice koja je bila anonimna, u koju su uvučeni djelatnici Županijske bolnice bez bilo kakvog znanja, potpisa i argumenata te je kontaminirala sve zaposlenike u bolnici, rekao je na početku predsjednik HDZ-a Međimurske županije Darko Horvat koji je i sazvao konferenciju s temom ‘Neutemeljeni napadi na ravnatelja Županijske bolnice Čakovec’.

Netko anoniman, prije više mjeseci, napisao je prijavu protiv ravnatelja Grudića, potpisao je u množini kao ‘Zdravstveni djelatnici’ te je podnio Općinskom državnom odvjetništvu koje ju je po dužnosti provjerilo i utvrdilo da nema elemenata kaznenih djela za koja bi se progon pokrenuo po službenoj dužnosti.

Na konferenciji je Horvat većim djelom govorio o tekstu koji je osvanuo danas u jednoj lokalnoj tiskovini.

Horvat se pita: Smeta li autoru teksta što je ravnatelj bolnice član HDZ-a?

– U objavljenom tekstu u lokalnoj tiskovini, imamo samo inicijale autora tog teksta o anonimnoj kaznenoj prijavi protiv ravnatelja. Moje pitanje je ima li u podnesenoj kaznenoj prijavi elemenata kaznenog dijela. S obzirom da autor sam sebi daje odgovor dobivši ga od državnog odvjetništa da ga nema, ja postavljam sam sebi i međimurskoj javnosti pitanje – koja je u stvari stručnost autora toga teksta, gdje je novinarska etičnost autora teksta i gdje je moralna komponenta ljudskosti autora teksta ako je na svoj upit prema državnom odvjetništvu dobio odgovor da u anonimnoj prijavi nema elemenata kaznenog dijela, pita se Darko Horvata koji kaže kako prepoznaju dvije komponente, jednu političke domene gdje autoru smeta što je ravnatelj aktivni član HDZ-a, a u stručnom aspektu zbog svog skromnog znanja nema pravo govoriti.

Horvat je naglasio kako Grudić ima maksimalnu podršku Predsjedništva HDZ-a Međimurske županije:

– Stav predsjedništva HDZ-a je da dajemo punu podršku svim nastojanjima koje ravnatelj provodi da bi ta institucija pružala što bolju zdravstvenu uslugu Međimurkama i Međimurcima.

Kreće dogradnja Županijske bolnice vrijedna 70 milijuna kuna

Horvat je istaknuo kako je ravnatelju u godinu dana uspjelo za bolnicu ostvariti što ostali ravnatelji nisu uspjeli u proteklih deset godina.

– Proljeće će Međimurje pretvoriti u veliko gradilište. Vlada Republike Hrvatske odobrila je i u proračun za 2018. stavila mnoge projekte, a jedan je dogradnja Županijske bolnice za koju je iz Europskih fondova priskrbljeno gotovo 53 milijuna kuna, a ostatak od 15 posto kroz decentralizaciju platit će država u naredne dvije godine.

Sveukupni projekt vrijedan preko 70 milijuna kuna koji je osmislio ravnatelj sa stručnim timom, djelo je ruku struke u bolnici, konzultanata s prostora Međimurske županije i Vlade Republike Hrvatske. Inkriminacija na bilo koji način rada u Županijskoj bolnici u Čakovcu, ne zbog aktivnosti koje je proveo ravnatelj već zbog ostavštine i što je ravnatelj naslijedio, u potpunosti odbacujemo kao nekorektnu političku konstrukciju usmjereno isključivo protiv ravnatelja jer je član HDZ-a.

Na konferenciji je govorio i ravnatelj ŽB Čakovec dr. Robert Grudić bitnim stvarima za bolnicu za koje je aktualna vlast omogućila da se one razvijaju.

Izlobirali maksimalnih 50 milijuna kuna za bolnicu

– Prije godinu dana stupio sam na dužnost ravnatelja u trenutku kad je bolnica od maksimalnih 50 milijuna kuna koliko se može dobiti za projekt jednodnevne kirurgije i dnevne bolnice dobivala 13 milijuna kuna. Nisam se s tim pomirio, lobirali smo, obnovili smo projekt, išli u ministarstvo zdravstva i ministarstvo regionalnog razvoja, i nakon tri mjeseca uspjeli smo iz EU fondova dobiti maksimalnih 50 milijuna kuna.

Početkom studenog započeli smo s provođenjem projekta, a puna realizacija projekta počinje u ožujku kada predviđamo da krenemo s obnovom paviljona 3, odnosno ‘stare interne’. Od 50 milijuna, 32 milijuna kuna je predviđeno za opremu, bez tih sredstva Međimurska županija morala bi u osam godina izdvajati te novce iz decentraliziranih sredstava da se ta oprema kupi. Ovo ćemo izrealizirati u godinu dana. Svega toga ne bi bilo da nismo lobirali i dobili ta sredstva.

U interventnoj kardiologiji kroz godinu dana spašeno 520 života

Nakon tri tjedna kad sam prije godinu dana postao ravnatelj, ishođene su sve dozvole kako bi interventna kardiologija koja je prije šest mjeseci bila spremna za početak rada, ali nije zbog nedostatka dozvola, proradila. U ovih godinu dana kako radi, napravljeno je preko 520 intervencija i spašeni su mnogi ljudski životi.

Po prvi put ministar izradio elaborat da se raspodjeljuju sredstava, odnosno vraćanja dugova bolnica po kvaliteti rada, prepoznali su nas te će bolnica biti financijski konsolidirana.

Horvat je najavio da će HND-u prijaviti autora teksta u lokalnoj tiskovini jer smatraju da je ovaj nedavni napis i postavljanje pitanje na koje je Općinsko državno odvjetništvo već dalo odgovor, napad na integritet i ličnost ravnatelja samo zbog toga jer je član HDZ-a.

‘Zapošljavamo 820 djelatnika, naravno da ima nezadovoljnih’

Grudić je komentirao anonimnu prijavu koju je netko poslao Općinskom državnom odvjetništvu, a koje ju je odbacilo, da u sustavu kao što je Županijska bolnica koja zapošljava 820 ljudi, sigurno ima nezadovoljnih. Istaknuo je kako u svakom sistemu ima barem 10 posto nezadovoljnih, ne mogu svi biti zadovoljni i prilagoditi se novom, boljem načinu rada, van sadašnjih navika.

Anonimnu prijavu napisali nezdravstveni djelatnici?

Dr. Robert Grudić smatra kako ovu anonimnu prijavu nisu napisali zdravstveni nego nezdravstveni djelatnici bolnice koji se kriju iza ove anonimne prijave i potpisuju se sa ‘Zdravstveni djelatnici’.

Od 1.1. vezano za rad Županijske bolnice Čakovec, dr. Robert Grudić očekuje stabilizaciju poslovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije