ŠTRIGOVA Novčane kazne za zapuštena zemljišta od 500 do 100 tisuća kuna

Agrotehničkim mjerama smatraju se uništavanje biljnih ostataka, sprečavanje erozije, sprečavanje zakorovljenosti, i suzbijanje štetnika i biljnih bolesti. Ove mjere dužni su provoditi vlasnici ili ovlaštenicei poljoprivrednog zemljišta.

Novčanom kaznom od 500 do 100 000 kuna kaznit će se vlasnici ili ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta na području Općine Štrigova, ako ne provode mjere agrotehničke zaštite koje je donijelo Općinsko vijeće Štrigove.

Agrotehničke mjere donijete su zbog toga što je na području općine veliki broj i velike površine zapuštenog poljoprivrednog zemljišta, gruntova, voćnjaka, vinograda i drugih površina i vrsta zemljišta. Općina od vlasnika ili ovlaštenika zahtijeva uništavanje ambrozije, kupinja, korova, biljnih ostanaka, sprečavanje erozija, sprečavanje zakorovljenosti te suzbijanje štetnika i biljnih štetnika.

Mjere se donose zbog zaštite ljudskog zdravlja, ali i zaštite poljoprivredne proizvodnje i drugih dobara, poglavito vinograda koji su u praksi najbrojniji i ovog trenutka najugroženiji od bolesti zlatna žutica.

Isto tako općina traži da oni koji na zemljište dovoze gnoj ili gnojšnicu obave njihovo zaoravanje u vremenu od 24 sata, a protivnom su u prekršaju. Kukuruzovinu i ostale ostatke poljoprivrednh kultura treba zaorati najksanije do 1. travnja slijedeće godine.

Protiv onih koji se neće pridržavati odnosno provoditi mjere agrotehničke zaštite, Općina Štrigova će podnositi prekršajne prijave što će na kraju za prekršitelje značiti plaćanje prije spomenute novčane kazne.

Sve ovo nadgledati će komunalni redar, a po potrebi imati će pomagatelja. Na 2. sjednici Općinskog vijeća načelnik Stanislav Rebernik je naglasio kako će se on osobno ali i svi ‘alati’ založiti kako bi se zapuštene površine dovele u red, kako će se uvesti i globe ako treba, lobirati pa i moliti vlasnike, ali red će se uspostaviti prvenstveno zbog zdravlja ljudi, a potom i samog izgleda najljepše općine kojoj neobrađivanjem zemljišta i zapuštanje gruntova i drugih površina, slika blijedi.

A to se ne smije dopustiti, kazao je Rebernik uz odobravanje ogromne večine vijećnika, poglavito predsjednika Vijeća Stjepana Pozderca i vijećnika Dušana Rebernika. Sada pak na zapuštenost upozoravaju sve brojniji turisti i posjetitelji ‘hrama vinske opojnosti i bajkovitosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije