ŠTRIGOVA Kreće se u borbu protiv zapuštenosti zemljišta

Puno je zapuštenog i neobrađenog zemljišta na području cijele općine, a ono se smatra i izvorom zaraze vinograda ‘Zlatnom žuticom’, narušavanjem ljepote krajobraza i nereda, te će općina ‘nečiste’ novčano kažnjavati

Općinsko vijeće Štrigova je jučer u utorak održalo svoju 2. sjednicu s opširnim dnevnim redom, međutim sve najznačajnije se dogodilo i reklo već na Aktualnom satu. Ipak prvo je tajnica Mirjana Gregur Sever, vijećnike, poglavito nove, upoznala s poslovnikom i načinom rada i odlučivanja na sjednicama vijeća.

A potom je na ‘aktualcu’ prvi riječ dobio načelnik općine Stanislav Rebernik, koji je govorio o aktualnostima u proteklih nekoliko mjeseci, te kazao kako je ponosan što u dosadašnjem sazivu Općinskog vijeća nije bilo politikanstva, neko istinskog zalaganja za boljitak ljudi, što očekuje i od ovog – novog saziva.

Govorio je o upisivanju određenih nekretnina u vlasništvo općine, o projektu Vidikovac na Mađerkinom bregu, potrebi izgradnje pješačke staze i trga u središtu Štrigove, što će uslijediti nakon što se izgradi kanalizacija. Kada je riječ o kanalizaciji, kazao je kako je tužan i žalostan što nije uspio projekt sa susjednim Razkrižjem, odnosno odbijanje Slovenije da podrži projekt kanalizacija i pročistač.

A potom je oštro govorio o potrebi i akcijama čišćenja zapuštenih poljoprivrednih zemljišta, gruntova i drgih površina u privatnom vlasništvu.

– Zapuštenost zemljišta uzrok je ‘Zlatne žutice’ koja ugrožava vinograde, ali i narušava izgled štrigovskog kraja koji mora biti uređen i čist, naglasio je Rebernik, najavivši oštre sankcije prema ‘nečistima’. Na tome je dobio podršku više vijećnika, poglavito Dušana Rebernika, Antuna Zadravca i Stjepana Pozderca.

Vijećnik Mladen Novak pitao je tko i kako je podijelio novce ljudima kojima su u nedavnom nevremenu stradale kuće, a Rebernik je kazao kako su to učinli on u ime općine i međimurski župan Matija Posavec, svaki sa po 20 tisuća kuna na što imaju pravo i što je u tom trenutku bilo učinkovito i ljudski, kada ljudi ostaje bez krova nad glavom.

Ovaj čin pohvalio je vijećnik Ivan Frlin, pohvalivši i domaće vatrogasce. Verica Sović je zamolila da se u program sanacije i izgradnje prometnica u 2018. godini uvrsti cesta koja u Banfiju vodi prema Sloveniji, za što su mještani dragovoljno prikupili 10.000 eura.

Rebernik je akciju pohvalio i obećao pomoć općine i nadležnih institucija. Druge točke Dnevnog reda su uredno i dosta brzo odrađene. Pokazalo se kako će općina trebati zaposliti pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela, što nalaže zakon o djelatnicima i službenicma jedinica lokalne samouprave. To će se nastojati riješiti skupa sa susjednim općinama kao i s komunalnim redarom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije