OPĆINA ŠTRIGOVA

Marčec ispisao prve opomene i prijave zbog zlatne žutice

Opomene su odaslane vlasnicima zapuštenih vinograda i drugih poljoprivrednih parcela

Komunalni redar za područje Općine Štrigova, Vid Marčec, je nakon obilaska terena i uspostavljenih potrebitih kontakata, a temeljem odluke Općinskog vijeća, a sve skupa navezano na zlatnu žuticu, bolest koja je zahvatila štrigovske vinograde, ispisao prve opomene i prijave. 

Opomene, njih tridesetak, odaslane su vlasnicima zapuštenih vinograda i drugih poljoprivrednih parcela, a desetak prijava otišlo je onim vinogradarima u čijim vinogradima su pronađeni zlatnom žuticom zaraženi trsovi. 

Po ovim drugim prijavama uredovat će fitološka služba koja će na kraju odrediti novčane kazne. Tajnica općine i voditeljica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Štrigova, Mirjana Gregur Sever, kaže kako se prvo išlo s opomenama, a potom kaznama ili globama iz ra zloga da se vlasnicima omogući da sami i savjesno očiste svoje zapuštene poljoprivredne površine, dok je sa zaraženim vinogradima slučaj drugačiji i tu općina nema ingerencije te će oni kojima se dokaže kako u vinogradima imaju zaražene trsove biti kažnjeni. 

Kako bi nadležne u Vladi Republike Hrvatske upozorili na teško stanje u međimurskim vinogradima zbog zlatne žutice danas su u Ministarstvo poljoprivrede išli Matija Posavec, međimurski župan, David Štampar, predsjednik Hortus Croatiae i mr.sc. Milorad Šubić, iz Savjetodavne poljoprivredno-šumarske službe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije