OD ROĐENJA DO STUDIJA Projekt za ostanak mladih u Štrigovi

Svjesni su općinski vijećnici kao i sam načelnik Stanislav Rebernik kako nema više vremena za taktiziranje i politiziranje, te kako sami trebaju mladima omogućiti dostojanstven život na rodnoj grudi. Materijalni uvjeti, jedni su od mjera za ostanak mladih te su oni prvi naznačeni u projektu.

Na svojoj 7. sjednici Općinsko vijeće Štrigove, pod predsjedanjem Stjepana Pozderca, donijelo je izuzetno vrijedne i svake pozornosti važne ‘Mjere za ostanak mladih u Općini Štrigova’ pod imenom (nazivom) Od rođenja do studijas jasno izraženim financijskim iznosima koji bi trebali pozitivno djelovati na mlade i vezati ih uz rodnu grudu.

Mjere, odnosno projekt djelo je općinskog načelnika Stanislava Rebernika i njegovih suradnika, a jednoglasno prihvaćanje odnosno izglasanje projekta, pokazuje savjest, svijesnost i odgovornost vijećnika o demografskom stanju njihove općine.

Tako će općina studentima isplaćivati jednokratne novčane potpore od 2.000 kuna godišnje i to redovitim i izvanrednim studentima. Školsku kuhinju općina će financirati u potpunosti tijekom cijele nastavne godine, počevši u školskoj 2018./2019. godini, o čemu će s Osnovnom školom biti potpisan ugovor.

Predškolski odgoj biti će sufinanciran s 1.000 kuna u vrtičkom uzrastu te s 1.400 kuna u jasličkom uzrastu u domaćim vrtićima, te s 500, odnosno 700 kuna u vrtićima i jaslicama u drugim sredinama.

Roditelji će za 1. novorođeno dijeti dobiti jednokratnu naknadu od 3.000 kuna, za drugo 5.000 kuna te za 3. i svako slijedeće po 7.000 kuna. Uvjet je da roditelji stalno žive na području Općine Štrigova.

Tajnica Općinske uprave Mirjana Gregur Sever, kaže kako će glede demografske politike, biti izrađene i predložene i druge mjere, a sve s ciljem da ova općina, prva ljepotica u prostoru, izvorište odličnih vina, bogate kulturološke i kršćanske povijesti, bude trajno boravište mladim obiteljima i novih naraštaja.

Štrigovske vinarske obitelji mogu biti primjer kako o(p)stati na gruntu i kako sve potpore mogu nadopuniti promišljanja o snazi obitelji koja može jaka biti kada je uz nju i lokalna samouprava, općina, grad, županija, država.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije