HNS PLUS HDZ Evo što su Štromar i Posavec dogovorili s Plenkovićem

HNS je morao odustati od jednog ministarstva jer HDZ-u u miraz donosi samo sigurnih pet saborskih zastupnika (od ukupno devet), pa će u novoj Vladi narodnjaci imati potpredsjednika Vlade koji će ujedno biti i ministar graditeljstva (Predrag Štromar) te ministricu obrazovanja (prof. Blaženka Divjak), rezultat je to pregovora premijera Andreja Plenkovića s HNS-ovcima Predragom Štromarom i međimurskim županom Matijom Posavcem.

Narodnjacima je zbog malog miraza koji donose u brak s HDZ-om otpalo Ministarstvo pravosuđa, koje su bili namijenili sucu Vrhovnog suda Ranku Marijanu, što znači da će prazno mjesto ministra pravosuđa, koje je prije raspada braka HDZ-a i Mosta vodio mostovac Ante Šprlje, sada biti u kvoti HDZ-a.

Kao novi ministar pravosuđa spominje se HDZ-ov Dražen Bošnjaković koji je u Vladi Jadranke Kosor već vodio taj resor. Ministarstvo unutarnjih poslova također ostaje u HDZ-ovoj kvoti, a kao mogući ministar spominje se Davor Božinović, Plenkovićev šef kabineta i njegov najbliži suradnik.

Dosad se nagađalo da bi MUP mogao voditi sadašnji državni tajnik Robert Kopal, ali Plenković očito više vjeruje Božinoviću. Predrag Štromar, mogući budući šef HNS-a, s pozicije potpredsjednika Vlade bit će i koordinator za društvene djelatnosti, dogovor je da HNS dobije državne tajnike u dva ministarstva iz njihove kvote. HNS je bez borbe odustao od trećeg ministarstva jer su u toj stranci svjesni da to ne bi bilo proporcionalno broju njihovih ruku u Saboru.

– Nećemo se tući oko broja ministarstava jer smo svjesni da imamo pet saborskih zastupnika i da su dva ministarstva sasvim u redu. No, inzistirali smo na resoru obrazovanja, ali i na Borisu Jokiću u kurikularnoj reformi, jer je to platforma zbog koje ulazimo u Vladu – rekao je za Večernji list izvor iz vrha HNS-a.

Večernji list je proteklih dana pisao da HDZ narodnjacima nudi dva, a ne tri ministarstva što se sada pokazalo točnim. Očekuje se da će se već sutra u Saboru glasati o novim ministrima, što znači da će potporu saborskih zastupnika morati dobiti ne samo novoimenovani HNS-ovi i HDZ-ovi ministri nego i ministri koje će premijer Plenković zarotirati kako bi popunili bivše Mostove resore, ali i kako bi oslobodili ministarstva HNS-u.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije