STJEPAN KOVAČ I u drugom mandatu nastavljamo ubrzano razvijati grad

Donosimo intervju sa Stjepanom Kovčem (SDP), aktualnim gradonačelnikom grada Čakovca i kandidatom za novi mandat na toj funkciji. Uoči nedjeljnih lokalnih izbora, Kovač najavljuje da već iduće godine kreće obnova nadvožnjaka, izgradnja tržnice kakvu građani i grad zaslužuju, 4. osnovne škole, a u sve će škole uvesti jednosmjensku nastavu.

Lokalni izbori su nam iza ugla, Čakovec će sigurno biti mjesto propitivanja aktualne vladajuće garniture. Je li središte Međimurja napredovalo u odnosu na 2103.?

– Odgovorit ću vam kratko. Djela govore više od riječi, iza nas stoje vidljivi i mjerljivi rezultati. Nije bilo dijela grada u kojem nije bilo investirano, pogledajte arhivske slike, vidjet ćete velike promjene u slici grada. Mandat ne mogu sažeti u tri rečenice, ali ističem sljedeće činjenice: riješen je problem odvodnje otpadnih voda za narednih pola stoljeća, Ivanovec je dobio školsku dvoranu, naselja u tzv. dravskom bazenu, Štefanec te pojedini dijelovi Čakovca potpuno obnovljene ulice i pješačko-biciklističke staze, obnovljeni su deseci kilometara cesta, izgrađena pješačko-biciklistička staza kroz Mačkovec i Slemenice.

Povećali smo sigurnost cestovnog prometa, sanirane su brojne crne točke u prometu. Tu su i besplatni udžbenici za sve osnovce, brojni drugi programi u obrazovanju, s radom je počeo Socijalni dućan, sport, kultura i ostale udruge građana imaju posložen sustav financiranja. Čakovec se profilirao kao turističko kontinentalno središte, stvorena je pozitivna poduzetnička klima, otvaraju se radna mjesta, pada nezaposlenost i to za više od pola u posljednje dvije godine, otvoreni su novi proizvodi pogoni…

Sve to je vidljivo i lako provjerljivo, stoga da – Čakovec je napredovao tijekom ovih četiri godine.

No, ima kritika, konkretno nadvožnjak prema Savskoj Vesi još nije obnovljen, Čakovec nema natkrivenu tržnicu, još nije izgrađena sjeverna zaobilaznica. Jesu li te investicije odgođene za neka buduća vremena?

– Istina, postoje još uvijek neki neriješeni infrastrukturni problemi, no nerealno je očekivati da se sve može napraviti u 4 godine. Nije samo novac ograničavajući faktor, već i procedure. O nadvožnjaku je mnogo pisano, njegovo stanje je uistinu problematično, no za njega smo mi najmanje krivi.

Sve ovo vrijeme tražili smo dodatne izvore financiranja, jer tvrdim da nije u redu da punu cijenu obnove plaćaju Čakovčani, pogotovo zbog toga jer se sve godine kad je njegovo održavanje bilo u nadležnosti ŽUC-a nije uloženo ništa. Bez obzira na sve, sljedeće godine sigurno kreće obnova i to u fazama, a i dalje ćemo tražiti da se u to uključi država.

Nova tržnica je još jedan projekt koji ide u sljedećem razdoblju, imamo nekoliko varijanti, od obnove postojeće do nove na prostoru bivšeg MTČ-a. Naravno, prije konačnog odabira provest će se za propisana procedura, uključujući Javnu raspravu. Sjeverna zaobilaznica je u programu Hrvatskih cesta za ovo razdoblje, projektiranje se privodi kraju i u pripremi je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Dakle, i ovaj objekt je pred realizacijom. Pred početkom su i radovi na južnoj zaobilaznici, gdje će se prema Savskoj Vesi i Ivanovcu graditi rotori.

S kojim još projektima ćete tražiti novi mandat od građana?

– Namjeravamo graditi 4. osnovnu školu te konačno novu zgradu Centra za odgoj i obrazovanje. Sa ta dva objekta na području Čakovca stvorit će se uvjeti za jednosmjensku nastavu i ono što zovemo cjelodnevni boravak u školama. Od obrazovne infrastrukture tu je još i dvorana u Kuršancu. Krenut ćemo i u rekonstrukciju čakovečkog Trga Republike, a nastavit će se s obnovom ulica u svim naseljima u sastavu grada, te nastaviti gradnju pješačko-biciklističke staze u Žiškovcu prema Murskom Središću.

Krenuo je i projekt Dynamic Light, u sklopu kojeg će se na užem području grada izmijeniti javna rasvjeta sa novom pametnom LED rasvjetom, a nakon toga krećemo sa izmjenom na cijelom gradskom području. Kako bismo naše gospodarstvo učinili još konkurentnijem, a građanima omogućili veće brzine, krenut ćemo s projektom širokopojasne internetske infrastrukture.

Vaš posao sa sobom nosi i kritike, neki tvrde da grad stagnira da zaostajemo za drugim sredinama?

– Gledajte, rekao sam jednom prilikom da se izvana puno bolje vidi što se događa u Čakovcu. Stalno dobivamo nagrade za transparentnost rada, lani smo proglašeni ambasadorom alternativnih goriva, drugi smo u zemlji po ulaganjima u obrazovanje, grad smo visoke kvalitete poslovnog okruženja, uskoro ćemo biti prvi grad u zemlji u kojem se na cijelom području može priključiti na svu raspoloživu infrastrukturu.

Dobro je što imamo kritičare, oni nas potiču da još bolje radimo, no Čakovec je u Hrvatskoj predvodnik u mnogim stvarima, a složit će te se da u tome ima i znatnog udjela našeg rada u ovom mandatu. Na mnogim područjima naša ulaganja su veća od onih propisanih zakonom, primjerice u obrazovanju, gdje imamo brojne nadstandarde. Također, profilirali smo se kao “pametni grad” koji na svom području implementira tehnološke novitete.

Što je sa razvojem gospodarstva. Zaobilaze li nas investitori?

– To su tvrdnje koje ne odgovaraju istini. Na Zavodu je trenutno 1.044 evidentiranih nezaposlenih, stalno se otvaraju nova radna mjesta u gradu i to najviše u proizvodnom sektoru. To i nije slučajno, jer Čakovec ima tradiciju i preduvjete za razvoj ozbiljne industrije. Neki govore da se kod nas grade samo trgovački centri, te da je to loše. Naprotiv, i to su nova radna mjesta, a njihov interes da grade i rade u Čakovcu pokazuje da kupovna moć naših stanovnika nije tako loša.

Evo, imamo ozbiljne najave dolaska najpoznatijeg svjetskog lanca brze prehrane u grad. Inače svoje restorane ne otvaraju u gradovima koji imaju manje od 35 tisuća stanovnika, no u našem slučaju napravit će iznimku. To samo znači da Čakovec vide kao odlično mjesto za ulaganje. I nisu jedini. To pokazuje i da smo sredina u kojoj se poštuju zakoni i pravila igre, gdje je javni sektor učinkovit. Interes poduzetnika raste, primjerice na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća imali smo nekoliko zahtjeva za izmjenom GUP-a i to o tvrtki koje žele ulagati i graditi u Čakovcu.

Ima li Čakovec dovoljno društvenih sadržaja, odnosno kakav je javni život u gradu? Može li bolje?

– Društveni život u gradu buja. Nema dana kad se u samom Čakovcu ili okolnim naseljima nešto ne događa. Ljudi me zaustavljaju na ulici, govore mi da Čakovec konačno živi punim plućima, a to mi u razgovoru potvrđuju brojne i saborske kolege. Vjerujem da u Hrvatskoj nema nikog tko nije čuo za Čakovec!

Imamo preko 500 udruga, velike proračunske novce usmjeravamo u sufinanciranje njihovih aktivnosti, a sve se to vidi u bogatstvu sadržaja. Uvijek može bolje, no samo usporedite ostale gradove u Hrvatskoj s nama, vidjet ćete da se društvenom životu možemo mjeriti s puno većim sredinama.

Vaš mandat sigurno je obilježilo i Porcijunkulovo koje se pretvorilo u veliku zabavnu manifestaciju. Kakvi su daljnji planovi?

– Na to sam posebno ponosan. U samo tri godine Porcijunkulovo je postala glavna ljetna manifestacija u ovom dijelu Hrvatske. Ima preko 200 tisuća posjetitelja, a zahvaljujući sponzorima, financijski je samoodrživa. Prošle godine je na svaku uloženu kunu u organizaciju, naše gospodarstvo zaradilo 7, što je podatak koji dovoljno govori.

Čakovec je spreman za drugi korak, a to profiliranje kao cjelogodišnje turističke destinacije. Ponudu imamo, od povijesnih spomenika, tradicije, prirodnih ljepota u okolici, napravili smo priču. Trebaju nam smještajni kapaciteti, drago mi je da su i tu krenula ulaganja. To je naša velika šansa, ne trebam posebno govoriti da su i tu nova radna mjesta, ali i prilika za plasman naših proizvoda, prvenstveno poljoprivrednih.

Od prošle godine ste i saborski zastupnik. Kakva su iskustva i uspijevate li nametnuti naše interese. Stignete li sve to?

– Moram priznati da sam pomalo razočaran radom u Hrvatskom Saboru. No, za to nije kriva moja politička opcija, već oni koji su na vlasti. Parlament se pretvorio u mjesto za osobne promidžbe, a ne za rješavanje problema građana. Želio sam postati saborski zastupnik kako bi “progurao” čakovečke projekte i zastupao interese Međimurja i 3. izborne jedinice, no Sabor trenutno nije mjesto gdje se argumentima možete izboriti za naše interese.

Nadam se da će se to promijeniti. Da, teško je istovremeno obnašati obje dužnosti, najviše trpi moja obitelj, no smatram da radim za javni interes te da moram opravdati povjerenje koje su mi građani dali.

Kako surađujete s vašim zamjenicima? Zamjenik Bogdan vraća se na staro radno mjesto, a po novi mandat idete s Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem.

– Sa zamjenicima Mariom Medvedom i Romanom Bogdanom odlično funkcioniram, svaki je stručnjak u svom resoru, imaju konkretnog iskustva, te znaju raditi bez nepotrebnog kompliciranja. Žao mi je što Romano vraća u Centar, no s druge strane znam da će zahvaljujući tome još mnogo toga učiniti za čakovečku kulturu.

Zoran Vidović s kojim Mario i ja idemo po novi mandat već je bio zamjenik gradonačelnika, poznaje i problematiku i način rada te mu neće trebati nikakvo uigravanje. Siguran sam da će ovaj tim u sljedećem mandatu izvrsno funkcionirati, na dobrobit svih građana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije