ŠOK U GORIČANU Odbacili dobivenih 2 milijuna kuna za uređenje Šoderice

Na sjednici Općinskog vijeća, održanoj 4. travnja 2017. godine, vijećnici su odbili europski projekt od 2 milijuna kuna dobivenih za uređenje šoderice u Goričanu. Kako doznajemo, na dnevnom redu našla se točka o rebalansu proračuna koji se odnosio na dobiveni projekt od 2 milijuna kuna i koji je trebao biti uvršten u proračun da bi se mogao početi ostvarivati.

Nakon što je načelnik općine Goričan Mario Moharić obrazložio što će se sve graditi iz ovog projekta, te koliko je bilo potrebno vremena i truda da se dođe do pozitivnog rezultata kod ocjenjivanja ovog projekta na tijelima Europske unije, prišlo se glasovanju koje je trebalo biti rutinsko potvrđivanje projekta.

Međutim, za projekt je glasovalo šest vijećnika od ukupno trinaest, tri su bila protiv, a četiri nisu došli na sjednicu, a kako se rebalans proračuna glasa apsolutnom većinom, potrebno je sedam glasova, pa rebalans nije izglasan te je time projekt odbijen.

Pitali smo članove Općinskog vijeća i načelnika općine što se zapravo dogodilo. Mario Moharić (SDP) kratko nam je odgovorio da je u šoku i ne može komentirati dok se ne sabere jer da je ovo nevjerojatno i neviđeno na prostoru cijele Europske unije da bi netko odbio novce za koje se teško godinama boriš.

Vijećnici koji nisu podržali EU projekt, komentirali su svoju odluku. – Ja nisam protiv projekta, ali sam tražio objašnjenje načelnika da nam kaže odakle će se uzeti financije koje otpadaju na Općinu Goričan. To me zanimalo iz razloga što je Općina prošlu godinu završila u minusu od 708 tisuća kuna, a za koji mjesec na naplatu stiže i kredit od 8,6 milijuna koji je uzet za sportsku dvoranu.

Odgovora nije bilo, pa je jasno da je načelnikov cilj bio samo da projekt prođe i da se on može hvaliti kako je u Goričan donio 2 milijuna kuna. Nema smisla ulaziti u nešto, i to pred izbore, za što se ne zna odakle će se uzeti novac s tim više jer se unatrag četiri godine zapostavila cijela općina – rekao nam je Bojan Dominić (Hrast).

Franjo Šavora (HDZ) pak nam je rekao da su on i njegov stranački kolega Marino Mesarić (HDZ) glasali protiv ovog EU projekta zato jer su informacije o njemu dobili tek nakon izglasavanja.

– Smatram da bi bilo korektno da je načelnik s projektom vijećnike upoznao prije. Bili smo zbunjeni pitajući se o čemu se radi. Općina je u velikom minusu i uzela je zaduženje. Ovo je samo kupovanje izbora jer se nešto na brzinu htjelo napraviti. To se ne radi pred izbore. Načelnik je, nakon što projekt nije prošao, tu točku htio skinuti s dnevnog reda, pa sam ga upozorio da na taj način krši zakon. Sada bi se htjelo nešto na brzinu, a četiri godine se nije ništa radilo – rekao nam je Šavora.

Predsjednik općinskog vijeća Andrej Blagus (Hrast) koji je glasao za EU projekt šoderica, kazao je da ne zna zašto je njegov član Bojan Dominić bio protiv EU novaca i poručio da više ne želi biti u općinskoj politici i da se više neće kandidirati. Žao mu je što oporba nije podržala ovaj projekt koji, kako kaže, nije stranački, već je od interesa za cijelo mjesto.

Zamjenik načelnika općine Goričan Ivan Blažek (nezavisni)kaže da je ovo najveća sramota za općinu Goričan do sada i da više ne želi biti ni u kakvoj općinskoj politici.

– Doživio sam veliko razočaranje. Oporba i član Hrasta nisu podržali projekt samo radi toga je se bliže izbori kako bi dobili političke bodove. No, mislim da će ih na ovaj način izgubiti. Naša je obaveza bila osigurati samo 15 posto iznosa – rekao je Blažek i dodao kako načelniku Mariju Moharić skida kapu do poda za sve do sada ostvarene ne male projekte za općinu i želi mu da izdrži i nastavi dalje posao za interese općine Goričan.

– Mi samo od oporbe čujemo kritike, a nikada pohvale. U ove 4 godine napravili smo smo jako puno. Gradi se sportska dvorana, uređen je Sportski park Trnave, uredili smo vrtić, cestu Donji Kraljevec – Goričan, imamo optičku mrežu i interet za svako kućanstvo, djeci smo osigurali besplatnu užinu, sufinanciramo vrtić… Ima još puno toga, ali očito je nekome stalo da stalno radi protiv svoga mjesta. Ponosni smo što je Općina Goričan po glavi stanovnika povukla najviše novaca iz fondova Europske unije i to najviše zahvaljujući načelniku Mohariću – rekao nam je Blažek.

Kako saznajemo, ova točka o rabalansu proračuna za navedeni EU projekt, prema zakonu i općinskom Poslovniku može se staviti ponovno na dnevni red tek nakon proteka od dva mjeseca, što znači da će novi saziv Općinskog vijeća (lokalni izbori se održavaju 21.05.2017.) dobiti šansu već u šestom mjesecu da izglasa rebalans i da Goričanu ipak ne propadnu već dobiveni milijuni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije