‘Javno djelovanje Ladislava Ilčića svodi se na napade na prava žena i manjina’

Ladislav Ilčić u kratkom se roku ponovo našao pod lupom medija i javnosti. Naime, iako je na nekoliko mjeseci ‘nestao’ s političke scene, predsjednik Hrasta ponovo je zadobio značajnu političku funkciju kao posebni savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera.

> Stier: ‘Točno je, Ladislav Ilčić imenovan je mojim posebnim savjetnikom!’

Iako još nije poznato što će točno Ilčić raditi, potvrđeno je, od strane ministra Stiera, kako će Ilčić raditi kao njegov savjetnik.

No nisu svi zadovoljni njegovom novom funkcijom. Lezbijska grupa Kontra i Ženska mreža Hrvatske premijeru Andreju Plenkoviću uputile su otvoreno pismo samo s jednim ciljem – sprečavanja imenovanja Ladislava Ilčića na funkciju posebnog savjetnika.

Pismo premijeru prenosimo u potpunosti.

‘Poštovani,

u povodu medijskih napisa o mogućem imenovanju Ladislava Ilčića za savjetnika ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera, izražavamo svoj prosvjed i zabrinutost za ljudska prava u RH.

Ladislav Ilčić svojim javnim istupima i djelovanjem zastupa isključivo stavove radikalnih vjernika i suprotstavlja se zaštiti ljudskih prava žena, lezbijki i gejeva i migranata.

Ladislav Ilčić javno proglašava međunarodnopravne dokumente UN-a i Europske unije koji se tiču rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena nepoželjnom ‘rodnom ideologijom’.

> Ladislav Ilčić protiv Istanbulske konvencije jer promiče rodnu ideologiju

Godinama se protivi suvremenom odgoju i obrazovanju temeljenom na znanstvenim postignućima i na pravima djece i mladih na objektivno i neideologizirano obrazovanje.

Javno djelovanje Ladislava Ilčića (inače glazbenika) svodi se na napade na prava žena i manjina i dokidanje već stečenih civilizacijskih standarda.

S obzirom na navedeno možemo samo zaključiti da imenovanje Ladislava Ilčića za savjetnika Vlade znači negiranje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova kao službene politike Vlade.

Podsjećamo još jednom da Vlada ima obvezu štiti ljudska prava svih građana i građanki bez obzira na rod, spolnu orijentaciju ili porijeklo. Republika Hrvatska potpisnica je međunarodnih dokumenata za zaštitu ljudskih prava i mora ih provoditi.

Djelovanje Ladislava Ilčića u suprotnosti je s ustavnom vrednotom ravnopravnosti spolova i jednakosti svih građana i građanki RH.

Takvi su stavovi suprotni i međunarodnim konvencijama kojih je Hrvatska obveznica provedbe, prije svega UN ‘Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena’ (CEDAW, 1979.) te Rezolucije Vijeća Evrope 1464 (2005) ‘Žene i religija u Evropi’.

Stoga tražimo od predsjednika Vlade da zaustavi ovo imenovanje i spriječi daljnje srozavanje standarda zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj’, stoji u priopćenju koje potpisuju Sanja Juras, ispred Lezbijske grupe Kontra, i Bojana Genov, ispred Ženske mreže Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije