9. siječanj, jedan je od najvažnijih datuma međimurske povijesti

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, svetom misom te svečanom akademijom danas se u Međimurskoj županiji obilježava Dan donošenja rezolucije o odcjepljenju Međimurja od Mađarske države. Naime 23. rujna 2005. godine Hrvatski sabor je dopunama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 9. siječanj proglasio Spomendanom kao sjećanje na događaj na kojem je narod Međimurja demokratski odlučio da svoju budućnost vidi u državnom-pravnoj vezi s ostatkom hrvatskog naroda. -Ovo je jedan od najznačajnijih datuma međimurske povijesti kazao je međimurski župan Matija Posavec. Spomen je to na dan kada su se ljudi iz ‘sake međimurske hiže’ , odnosno njih 10.000 okupilo u tom vremenu na današnjem Franjevačkom trgu kako bi odlučili o svojoj sudbini.


Veliki utjecaj franjevaca na očuvanju hrvatskog identiteta

Da nije bilo i snažnog utjecaja Zagrebačke nadskupije u jačanju hrvatske nacionalne svijesti, vrlo bi se teško oni koji su tada odlučivali, uvjerili u hrvatski identitet Međimurja. O značaju i utjecaju franjevaca na očuvanju zajedništva hrvatskog naroda i materinjeg jezika u svojoj je propovijedi na današnjoj misi u čakovečkoj crkvi svetog Nikole biskupa , povodom spomendana odcjepljenja Međimurja od Mađarske države govorio i fra Željko Železnjak čakovečki župnik i gvardijan franjevačkog samostana. – danas smo se okupili kao bi obilježili sjećanje na te dan kada su dalekovidni i hrabri ljudi, domoljubi, donijeli dalekosežne povijesne odluke za budućnost našega Međimurja i dobro hrvatskoga naroda.

Te, davne 1919. godine na narodnoj skupštini i misnom slavlju donesena je odluka kojom se Međimurje zauvijek odcjepljuje od Mađarske, kojoj je pripadalo samo pod utjecajem moći i sile, a protiv svoje volje.
– Bio je to odgovor našeg Međimurja Mađarskoj , kazao je fra Železnjak, koja je godinama provodila grubu mađarizaciju, ali nije uspjela otrgnuti ovaj kraj ‘med Murom i Dravom’ od zagrebačke nadbiskupije i pripojiti je mađarskoj biskupiji. Uz mnogobrojne hrvatske domoljube, oslobođenje Međimurja i pripajanje hrvatskoj domovini, velika je zasluga i svećenika, franjevaca koji unatoč progonu, zatvaranju, pa i njihovim ubojstvima nisu pognuli glavu pred mađarizacijom,već su im povjereni puk odgajali na hrvatskom jeziku, pjevali hrvatske pjesme što je doprinjelo tomu da se narod osvijesti i očuva svoju kulturnu baštinu i svoj identitet. Ovakva slavlja, kazao je još fra Železnjak, uvijek su prigoda da razmišljamo na kakvim se temeljima gradi bolja budućnost.

Spomenimo i to kako se Rezolucijom, kao i narodnim pjesmama Međimurja zabilježenim u zbirkama dr. Vinka Žganca, u Trianonu dokazivalo da u Međimurju ne žive Mađari nego Hrvati. Isto tako važno je istaknuti kako je dr. Ivan Novak bio prvi građanski povjerenik za Međimurje. Organizirao je cjelokupni javni, gospodarski i politički život u Međimurju, te mu dao snažni hrvatski pečat. Bio je organizator vojnog pohoda hrvatske vojske za oslobođenje od Mađara i priključenje matici zemlji 24. prosinca 1918. godine. Njegovom je zaslugom Međimurje doživjelo svoj povijesni Badnjak 1918., kada je izbavljeno od mađarske vlasti te se vraća matici Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije