Plenković primio Zajednicu županija, sudjelovao i Posavec

U Banskim dvorima održan je sastanak članova Vlade s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina, a premijer Andrej Plenković u uvodnom je govoru najavio da će se takvi sastanci održavati redovito, jednom godišnje u srpnju, s namjerom da se u sljedeće četiri godine napravi iskorak u ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske.

– Mislim da tu ideju svi dijelimo, rekao je Plenković obraćajući se predstavnicima područne i regionalne samouprave na sastanku koji je organiziran dva mjeseca od početka rada Vlade, a u ovakvom se formatu do sada nije održao.

Cilj je sastanka, kaže premijer, uspostaviti kvalitetnu suradnju, identificirati zajedničke prioritetne projekte; cilj je da ministri u Vladi budu svjesni ključnih razvojnih prioriteta u pojedinoj županiji te raspraviti o pitanjima decentralizacije.

– Da izravno od vas čujemo ideje koje imate, a odnose se na nadležnost županija, da čujemo kako ste primili poreznu reformu, da vidimo kako u budućnosti možemo zajednički pripremati prioritete u proračunu, kazao je. Želim, dodaje premijer, da Vlada zna što je vama bitno i da vi na svojoj razni znate koji su temeljni pravci djelovanja Vade.

Planira takav sastanak održavati jednom godišnje, u srpnju, kada se kreće s planiranjem proračuna za iduću godinu tako da u tom trenutku svi signaliziraju što im je bitno i da se prigodom planiranja proračuna to uzme u obzir.

Na dnevnom redu današnjeg sastanka su suradnja Vlade i župnija, prioritetni projekti u županijama i prijedlozi za provedbu funkcionalne decentralizacije, a rasprava je objedinjena.

– Želim da ovaj sastanak bude početna točka jedne kvalitetne suradnje u godinama koje su pred nama, poručio je Plenković.

Na dnevnom redu sastanka bila je bolja suradnja jedinica lokalne samouprave i središnje vlasti u kontekstu Akcijskog plana za reformu državne i javne uprave koji je usvojen na prošloj sjednici Vlade, kao i u kontekstu rada na novom indeksu razvijenosti potpomognutih područja, europskih fondova i gospodarskih planova za iduću godinu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prije sastanka je kazao da su slični sastanci održavani samo u vrijeme vlade Ive Sanadera. U razgovoru s Banskim dvorima, kaže, očekuje dogovor oko zajedničkih projekata i njihovu realizaciju. Navodi žičaru, kongresni centar, tračni promet od zračne luke do grada, fasade, start up tvrtke na Velesajmu, a od Vlade očekuje ‘veću protočnost informacija i bolju logistiku’.

Međimurski župan Matija Posavec za racionalizaciju

Međimurski župan Matija Posavec ističe cestogradnju, odnosno neophodnost obilaznica jer kroz našu županiju godišnje prolazi devet milijuna putnika, a ističe i da treba promijeniti sadašnju nemogućnost da se iz europskih fondova mogu financirati dogradnje škola i školskih dvorana. Cestogradnju ističe i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji kaže kako je ‘izlazak na autocestu temelj za gospodarstvo’.

– Uvijek ima prostora za racionalizaciju, ali o teritorijalnom preustroju zemlje, o nekakvim prekrajanjima općina, gradova i županija, to mislim da nema nikakve potrebe. Bitno je da se fokusiramo na one projekte koji su potrebni županijama. Bitno je da se fokusiramo na onaj segment gdje država može biti još učinkovitiji javni servis i sve ono što je dosad spušteno s razine države na razinu županija, općina i gradova pokazalo se da je funkcionalnije i efektnije, rekao je Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije