PLENKOVIĆ Kao premijer založit ću se za odgodu poreza na nekretnine

Premijer Andrej Plenković najavio je danas moguću odgodu primjene poreza na nekretnine.

Plenković je u Dnevniku HRT-a rekao da je taj porez usvojen u Hrvatskom saboru još koncem prošle godine u okviru zakona o lokalnim porezima kao dio velikog paketa porezne reforme, a njegova je namjera bila da to bude prihod jedinica lokalne samouprave te da nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu, već prije svega svojevrsno pojednostavljenje i komunalne naknade i spomeničke rente s ciljem veće pravednosti i učinkovitosti.

– Međutim, u ovom trenutku prevladava stav, nakon dodatne analize, da je najmudrije rješenje da se predloži odgoda za jedno dogledno vrijeme – rekao je Plenković, dodajući da partneri dijele taj stav te da će se on kao premijer založiti za to.

Na pitanje koliko bi trajala odgoda odgovorio je da će se to vidjeti u analizi. Istaknuo je kako porezi takvog tipa već postoje u drugim zemljama. – Hrvatska je tu u komparativnoj analizi najniža.

Ali s obzirom na tu kulturu vezanosti za nekretnine i, čini mi se, jedne rasprave koja u ovom trenutku nije pretjerano pojašnjena u komunikacijskom smislu našoj javnosti i građanima, da bi jedna odgoda bila najmudrije rješenje, i za to ću se založiti kao predsjednik vlade – poručio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije