Besplatni prijevoz za učenike u Međimurju osiguran do kraja kalendarske godine

Uoči pročetka nove školske godine, međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec i Davor Tkalec, voditelj Prometnog ureda i Autobusnog kolodvora Čakovec, danas su na čakovečkom Autobusnom kolodvoru održali konferenciju za medije na kojoj je istaknuto kako će svi međimurski učenici koji se školuju u Međimurskoj županiji i osnovnoškolci i srednjoškolci do kraja kalendarske godine imati osiguran besplatni prijevoz u i iz škole, vlakom ili autobusom.

Odnosi se to i na one učenike koji imaju do škole manje od 5 kilometara, čime je Međimurska županije jedinstvena u Hrvatskoj. – Tijekom cijelog ljeta intenzivno smo se bavili pripremom nove školske godine, kazao je tom prigodom župan Posavec. Model koji je do sada funkcionirao koristit će se tako i dalje. Ono što učenici u prvim danima nastave moraju riješiti je to da ishode nove pokaze, odnosno karte. Ono što možemo izraziti na razini županije, nastavlja Posavec, je to da smo se uspjeli uzdići iznad svih problema i reći kako nova školska godina može nesmetano početi.

Na pitanje što je sa sufinanciranjem prijevoza međimurskim srednjoškolcima koji putuju u školu u druge županije, župan je kazao: – Mi sufinanciramo sve ono što se nalazi unutar područja Međimurske županije. Ako je recimo na primjer neko dijete iz Male Subotice ono do Čakovca odnosno granica naše županije ima u potpunosti financirani prijevoz, a onaj dio do konačnog odredišta, recimo Varaždina, to će morati sufinancirati roditelji, naprosto zato što moramo štititi naše obrazovanje, naše škole i ne smijemo dozvoliti da nam zbog takvih uvjeta učenici odlaze u druge županije na školovanje, ako taj program i školovanje može biti ovdje.

Župan Posavec kazao je još kako Međimurska županija godišnje iz svojeg proračuna za prijevoz srednjoškolaca izdvaja 3,5 milijuna kuna, dok se za osnovne škole sredstva osiguravaju iz djela decentraliziranih sredstava.Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec govorio je o tehničkim detaljima. Naglasio je da Međimurska županija ima 4400 tisuće učenika, dok se prijevozom koristi njih 3700, a ostatak je u gradovima. Njih 600 putuje vlakom.

Međimurska županija jedina u Hrvatskoj ‘pokriva’ prijevoz onim učenicima koji imaju manje od pet kilometara do škole. Ono što treba reći je to da mi u Međimurju u odnosu na ostale u zemlji imamo manji problem oko organizacije učeničkog prijevoza, jer imamo koncesijski sustav prijevoza u koji onda samo uklapamo naš sustav i plan prijevoz.

‘Pokaz’ se rješava u prometnom uredu čakovečkog Autobusnog kolodvora

Govoreći o ishođenju ‘autobusnog pokaza’, odnosno godišnje iskaznice, voditelj Prometnog ureda i Autobusnog kolodvora Čakovec Davor Tkalec kazao je da učenici prvih razreda trebaju u svojim školama podići potvrdu s kojom ostvaruju besplatni prijevoz. Škole ispunjavaju prvi dio potvrde, a roditelji drugi dio. Učenici s tom potvrdom dolaze kod nas u prometni ured, gdje mi odrađujemo svoj dio. Učenici drugih, trećih i četvrtih razreda ne trebaju potvrdu, jer ih imamo u sustavu, ne trebaju ni fotografije jer mi ih fotografiramo.

Ono što je također važno spomenuti je to da oni učenici koji će radi odlaska na praksu ili druge aktivnosti moći ‘pokaz’ koristiti neograničeno, bez obzira na to koliko se puta vozili autobusom tijekom dana. Godišnja iskaznica plaća se 100 kuna, a prvih mjesec dana dok se sva ta dokumentacija ne ishodi neće se plaćati autobusna karta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije