Što krije preferencijsko glasanje za Međimurce na Parlamentarnim izborima?

Uskoro će Parlamentarni izbori na kojima zaokružujemo redni broj stranke ili koalicije te svoj preferencijski glas dajemo jednom od kandidata za Sabor. Sve na prvu izgleda vrlo jednostavno, ali preferencijsko glasanje krije svoje mane. Pogotovo za županiju malu kao naše Međimurje.

Na nekim budućim parlamentarnim izborima Međimurje će sigurno ostati bez svojeg kontingenta saborskih zastupnika jer preferencijski glasovi pogoduju velikim županijama , a diskriminiraju male županije kao što je Međimurska.

U osnovi plemenita ideja da glasač može, osim stranke, izabrati i osobu iz te stranke, što je u suštini svakako napredak za birače, no za ravnomjerno zastupljenost svih krajeva Hrvatske nužno bi bilo korigirati izborno zakonodavstvo na način da izborna jedinica bude veličine jedne županije, a broj zastupnika iz te županije neka odgovara broju stanovnika te županije.

Takva razmišljanja mogu se čuti oko izbornih štandova pojedinih stranaka, od onih koji su zabrinuti za buduću zastupljenost Međimurja u Saboru. Ističu da već imamo prve dokaze toga, jer 2015. godine, nakon prvih izbora sa preferencijalnim glasovima, u Sabor su ušle samo dvije osobe iz Međimurja dok je ranije ta brojka iznosila pet saborskih zastupnika i više.

Prvi je ‘uskovitlao’ političke krugove međimurski HDZ koji je shvatio da iz Međimurja mogu dobiti saborskog zastupnika samo ako svi zajedno preferencijalno glasuju za jednog kandidata. Izdali su preporuku biračima da se na predstojećim izborima preferencijski glas iz te liste broj 9., na kojoj je se nalazi četiri Međimurca, da upravo njihovom predsjedniku Darku Horvatu i zaokruži broj 3. Zašto? Takvu odluku obrazlažu jednostavnom računicom i iskustvom sa prvih izbora sa preferencijskim glasovanjem.

Za preferencijski prolazak u Sabor HDZ- ovom kandidatu u trećoj izbornoj jedinici potrebno je nešto više od 5.200 preferencijskih glasova, a koji u Međimurju mogu računati na oko 10 000 glasova .

Zaključak je jasan. Na krilima preferencijskih glasova u Sabor može samo jedan Međimurec ili niti jedan, a na listi broj 9 ih je četvero. Podjele li se preferencijski glasovi u Sabor neće ući nitko iz Međimurskog HDZ.

Naravno, sve to pod pretpostavkom da primjerice u Varaždinskoj županiji svoje preferencijske glasove (oko 25 000 glasova) glasači HDZ-a rasporede kandidatima iz njihove Županije. Rezultat je da svi saborski zastupnici iz treće izborne jedinice mogu biti – iz Varaždina.
Nije samo HDZ stranka koju to pogađa u Međimurju, slično je i s ostalima.

Neki su tome trenutno doskočili (Matija Posavec, Stjepan Kovač) stavljanjem uz sebe na listu, široj javnosti nepoznatih osoba, koji im neće oduzimati preferencijske glasove. No, i to im neće koristiti kada SDP i HNS neće imati zajedničku listu kao sada, već svaki svoju.

Premda je Međimurski HDZ morao odustati od svoje preporuke, pritisnut interesima većih županijskih odbora , očito je da ova unutarstranačka aktivnost HDZ-a ima za cilj izboriti zastupljenost Međimuraca u Saboru pa bi dobro došlo i uključivanje drugih stranaka u takve aktivnosti, barem onih stranaka koje se zalažu za očuvanje Međimurja kao županije.

Drugim strankama koje se zalažu za ukidanje Međimurske županije, takav izborni zakon odgovara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije