Energetska obnova: Bespovratna sredstva Osnovni školi Šenkovec

U srijedu, 13. srpnja 2016. ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević potpisao je sedam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu škola u Dugom Selu, Virju, Šenkovcu, Županji, Jakšiću i Požegi.

Projektima energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije predviđene su uštede energije i smanjenje emisija CO2 od 20% do 80%, i to kroz provođenje mjera za povećanje toplinske zaštite ovojnice, strojarskih i elektrotehničkih mjera te uvođenjem obnovljivih izvora energije. Uz navedene ciljeve provođenjem energetske obnove osigurat će se ugodniji prostori za boravak i rad, produžiti vijek trajanja građevina te osigurati posao građevinskom sektoru.

Od sedam danas potpisanih ugovora četiri se odnose na izradu projektne dokumentacije, a tri na izvođenje radova energetske obnove. Bespovratna sredstva u 100% iznosu za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu dodijeljena su korisnicima tj. prijaviteljima projekata Gradu Dugom Selu za Glazbenu školu, Koprivničko-križevačkoj županiji za osnovnu školu Franje Viktora Šignjara iz Virja, Općini Šenkovec za osnovu školu Petar Zrinski iz Šenkovca te Gimnaziji u Županji za Obrtničko industrijsku i tehničku školu.

Trima ugovorima dodjeljuju se bespovratna sredstva u visini od 70 do 90% za radove energetske obnove škola na području Požeško-slavonske županije; i to za energetsku obnovu područnih škole Cerovac i Tekić u općini Jakšić te Područne škole Vidovci u gradu Požegi.

Požeško-slavonska županija vrlo je aktivna u programima energetske obnove odgojno obrazovnih ustanova, tako su radovi započeti na energetskoj obnovi područne škole u Treštanovcima u općini Jakšić u ožujku ove godine ovih dana privedeni kraju.

Ugovori se provode u okviru Pilot projekta Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojim su osigurana bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ukupnom iznosu od gotovo 2 milijuna kuna (1.896.949,97 kuna).

Ministarstvo je u veljači ove godine započelo s izradom Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje od 2016. do 2020. koji je upravo završen a za provođenje kojega su osigurana sredstva iz europskih fondova u iznosu od 211 milijuna eura. I ovom prigodom pozivamo lokalnu i regionalnu samouprave te sve druge vlasnike zgrada javnog sektora da se pripremaju za nove natječaje koje će Ministarstvo uskoro raspisati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije