Mladen Novak: Ostali smo gdje smo i bili, iako zaslužujemo bolji tretman

Na 13. konvenciji SDP-a u Zagrebu uz potpredsjednike stranke birani su i članovi Predsjedništva te članovi Glavnog odbora SDP-a. Od ukupno 17 članova Predsjedništva premoć je dobila struja Zorana Milanovića koji u tom stranačkom tijelu ima 14 svojih ljudi. No, vodeći ljudi međimurskog SDP-a, Stjepan Kovač i Mladen Novak, nisu izabrani u Predsjedništvo stranke, iako SDP u Međimurskoj županiji redovito uvjerljivo pobjeđuje na izborima.

-Naš cilj je bio da netko iz Međimurja uđe u predsjedništvo stranke, kazao je u razgovoru za eMeđimurje Mladen Novak, prvi čovjek županijske organizacije međimurskog SDP-a. To bi bio, smatra Novak, jedini način da se određeni utjecaj koji SDP ima u Međimurju proširi na nivo države jer smatramo da nam to prema svim dosadašnjim rezultatima rada pripada.

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač čak je bio i u boljoj situaciji od mene s obzirom na to da je ‘njegov’ kandidat (Zoran Milanović) u utrci za predsjednika stranke pobijedio, no očito je da ni to nije bilo dovoljno, makar je postojao čvrsti dogovor da on bude član predsjedništva.

Iako su članovi za predsjedništvo birani na temelju regionalne kvote, u vrhu SDP-a nema nikoga iz Varaždinske i Međimurske županije

– Prema predloženim listama kandidata iz sjeverozapadne Hrvatske trebalo je biti četvero kandidata, nastavlja Novak. Uz Sinišu Hajdaš Dončića (koji je izabran za člana predsjedništva), trebali su biti izabrani i predstavnici iz Varaždina, Međimurske i Bjelovarsko -bilogorske županije, kao najjače glasačke baze SDP-a, što bi bilo i logično, no vidimo i nakon ovoga da se to svelo na dva kandidata, a primat još uvijek drže predstavnici iz Dalmacije i Zagreba (zbog svoje veličine).

Na kraju stranačke izborne priče za međimurski SDP-a to znači da smo ostali tamo gdje smo bili i ne preostaje nam ništa drugo nego da nastavimo raditi kako bi, vjerujemo što prije s obzirom na svoju organiziranost i izborne rezultate dobili drugačiji i bolji tretman, nego ga trenutno imamo. Iako je Međimurje malo, mi i u apsolutnom broju osvajamo više glasova nego neke druge, veće županije, tako da taj odnos prema nama moramo promijeniti jer dugoročno gledajući sadašnje stanje nije dobro. Ne može se jednostavno samo dobivati potpora glasača, a za uzvrat ne dati ništa.

O tomu je li se i u ovom slučaju dogodilo da predsjednik stranke na skupovima u Čakovcu i diljem Međimurja govori jedno, a čim prijeđe Dravu zaboravlja na upućene pohvale i obećanja, Novak kaže da to nije samo slučaj s njim, već gotovo svim političarima koji dolaze u naš kraj. – Mi stalno imamo problem u komunikaciji i nalazimo se u situaciji da nešto molimo, a to nije dobra pozicija u politici. U politici sugovornici moraju biti u ravnopravnom položaju da bi se nešto dogovorilo i ostvarilo. Raznih molbi ima sa svih strana na tisuće, tako da se one vrlo lako izgube u bespućima Banskih dvora ili drugih mjesta.

Stoga, nastavlja Novak, smatram da i u međimurskoim SDP-u moramo ostvariti zacrtani cilj, a to je da postanemo ravnopravan sugovornik kojeg će se i u nacionalnom SDP-u uvažiti na temelju rada i rezultata koji moraju biti pokazatelj i Milanoviću da nas ipak treba malo drugačije gledati. Međimurje je jedna od rijetkih sredina u kojoj je u utrci za predsjednika stranke pobijedio Zlatko Komadina, što također ima određenu težinu, i dokaz da se ovdje ne može dobiti samo tako bianco podrška, već povjerenje treba zaslužiti.

SDP kreće s ozbiljnom strategijom za lokalne izbore kako bi se gubitnički niz što prije prekinuo

Na kraju, Mladen Novak je istaknuo kako se već ovog tjedna, kada je riječ o planovima i njihovoj realizaciji kreće s poslom. U subotu 23. travnja održat će se konstituirajuća sjednica Glavnog odbora stranke na kojoj će se predstaviti strategija za lokalne izbore iduće godine.

– To znači da treba krenuti s ozbiljnim poslom kako bi se prekinuo niz neugodnih rezultata koje SDP ima od euro izbora, preko lokalnih i predsjedničkih do parlamentarnih, jer trenutno vlast nemamo, tako da sigurno ne možemo tvrditi da smo dobro prošli, ali taj niz kao što sam rekao moramo što prije prekinuti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije