Općina Pribislavec protiv izgradnje planirane trase sjeverne obilaznice Čakovca

Jedna od odluka koju su donijeli i prihvatili općinski vijećnici Općine Pribislavec na svojoj posljednjoj sjednici je i ona o ne izdavanju posebnih uvjeta građenja na projektnu dokumentaciju ‘Sjeverne zaobilaznice grada Čakovca’. Naime, riječ je o problematici koja seže u vrijeme osamostaljenja Općine, kazala je između ostalog općinska načelnica Višnja Ivačić, i koja je ponovo ‘aktivirana’ 2012. godine na inicijativu općinske eko udruge.

Općina Pribislavec je dala na Studiju o utjecaju na okoliš – Sjeverna zaobilaznica grada Čakovca mišljenje i primjedbe tijekom 2012. godine u fazi provedbe postupka javne rasprave, isto tako, date su primjedbe tijekom 2015. godine Hrvatskim cestama na izradu projekata za izgradnju zaobilaznice, gdje se ne slažemo da ista ide prema koridoru koji je određen u prostorno planskoj dokumentaciji. Svim meritornim institucijama poslani su prijedlozi o izmještanju trase na druge pravce, posebno radi objekta nove osnovne škole, ali nisu usvojeni, istaknula je Ivačić.

U dva navrata tijekom izrade studije utjecaja na okoliš je pisana i peticija mještana Pribislavca s argumentima protiv trase zaobilaznice, ali isto tako nije bilo usvajanja istih od HC sektora za građenje i rekonstrukciju i tvrtke koja izrađuje projekte. Ono što također želimo naglasiti ovom odlukom o ne izdavanju posebnih uvjeta građenja na projektnu dokumentaciju je to, da ona nije usklađena s prostorno -planskom dokumentacijom Općine Pribislavec, kao ni onom Međimurske županije.

Tako su među inim problemima navedeni i zaustavljanje daljnjeg razvoja Industrijske zone i stambenog djela uz LC-20023 presijecanjem bivšeg vojnog poligona, što može imati katastrofalne posljedice s obzirom na planirane razvojne prioritete u dugoročnom razdoblju. Isto tako presijecanjem tog područja (vojnog poligona), ostaje se bez zemljišta između Čakovca i Pribislavca vrijednog više od 4,5 milijuna kuna i više milijuna od naknade za komunalni doprinos zbog nemogućnosti gradnje poslovnih i stambenih prostora u tzv. Crvenoj stambenoj zoni. Ovim prijedlogom trase, nastala bi i dva nova križanja u Pribislavcu na relativno kratkom razmaku što će svakako negativno utjecati na promet, usporavanju istoga, ali i na sigurnost svih sudionika, smatraju u Općini.

Ova odluka važna je za budućnost Pribislavca, spomenuo je u raspravi vijećnik Dragutin Prprović. Mi nismo protiv izgradnje trase zaobilaznice, ceste nam trebaju, ali ne na čin kojim je to predviđeno u ovom slučaju. Nadam se , nastavlja Prprović da će netko uzeti u obzir ovu odluku o ne izdavanju od strane Općinskog vijeća, i da će biti napravljene potrebne izmjene i dopune trase građenja.

Inače, izdavanje posebnih uvjeta građenja od Općine je zatražila tvrtka Projektni biro P45 d.o.o. Zagreb, koja je izrađivač projektne dokumentacije za potrebe HC-a za projektiranje zaobilaznice

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije