Evo što žene SDP-a Međimurja misle o potpori od ’tisuću eura’

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Međimurske županije povodom najavljenog ukidanja mjera aktivne politike zapošljavanja u korist jednokratne mjere “tisuću eura” za novorođenu djecu poslao je priopćenje koje prenosimo u nastavku.

Žene moraju biti u središtu novih obiteljskih i demografskih politika, te politika tržišta rada u Hrvatskoj

‘Socijaldemokratski forum žena SDP-a Međimurske županije podupire zakonske prijedloge koje su prošlog tjedna u Hrvatskom saboru predstavile zastupnice i zastupnici SDP-a, kao dio paketa mjera koje bi trebale doprinijeti boljem statusu žena u hrvatskom društvu. Predstavljene izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, te Zakona o mirovinskom osiguranju, prvi su korak u sustavnom i sveobuhvatnom unapređenju obiteljske i demografske politike, te politike rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj.

Demografska politika obuhvaća i politiku tržišta rada i modernu obiteljsku politiku – nasuprot konzervativne obiteljske paradigme koju promoviraju HDZ, MOST i pridruženi im sateliti – a najavljene mjere Vlade Republike Hrvatske u tom smislu svjedoče o visokoj razini nerazumijevanja i neznanja, koje će nas sve zajedno skupo stajati.

Svodeći demografsku i obiteljsku politiku, te politiku rodne ravnopravnosti samo na ekonomsku politiku, a status žena u hrvatskom društvu na jednokratnu potporu od “tisuću eura” za svako novorođeno dijete, Vlada šalje ženama slijedeću poruku: umjesto stvaranja mogućnosti za vaše zapošljavanje i uvjeta za razvijanje obiteljskih i socijalnih usluga – kao javno financirane podrške roditeljima – mi vas ponižavamo nudeći vam jednokratnu novčanu potporu za rađanje!

Ova dodvornička mjera uvreda je za zdrav razum i njome su žene, za aktualnu hrvatsku Vladu, svedene na svoje maternice i njima se manipulira u politikantske svrhe. Dodatno je zlo što sredstva za realizaciju ove vatrogasne mjere Vlada Republike Hrvatske namjerava namaknuti ukidanjem mjera aktivne politike zapošljavanja, koje je uvela SDP-ova vlada, a koje su, u velikoj mjeri, pridonijele osiguranju uvjeta za lakše zapošljavanje mladih ljudi.

Mjera isplate jednokratne naknade za rođenje djeteta, bez drugih mjera (poput makar djelomičnog i postupnog delimitiranja rodiljnih i roditeljskih naknada) svjedoči o potpunom nedostatku vizije cjelovite demografske, ekonomske i obiteljske politike, te politike rodne ravnopravnosti u Republici Hrvatskoj.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a smatra kako se sve navedene politike, ali i druge strateške razvojne politike Republike Hrvatske, mogu ostvariti samo osiguravanjem socijalne, radne i zdravstvene sigurnosti žena, dostupnošću javnih servisa poput jaslica i dječjih vrtića, kao i domova za starije osobe, te unapređenjem stambene politike.

Najbolja demografska politika jest snažna socijalna država koja se brine za sve svoje građane. Osiguranje uvjeta za njihov dostojanstveni život, najbolji je poticaj za odluku da se stvori novi život! Socijaldemokratski forum žena SDP-a Međimurske županije poziva Vladu Republike Hrvatske na veću odgovornost u kreiranju javnih politika jer, umanjivanjem prava jednih, nikada neće ostvariti prava drugih’, piše u priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije