Jasna poruka s okruglog stola MDS-a: Si za Međimurje!

Međimurski demokratski savez organizirao je, u srijedu 24. veljače 2016., okrugli stol pod nazivom ‘O očuvanju regionalnog statusa Međimurske županije, regionalizaciji i decentralizaciji Republike Hrvatske‘.

Razloge sazivanja ovog skupa uvodno je obrazložio Željko Pavlic, predsjednik MDS-a: “Međimurska županija, njezin regionalni status, nalazi se u sličnoj situaciji kao i krajem 2013., godine kada je MDS predložio Skupštini Međimurske županije na usvajanje Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurske županije, a koja je jednoglasno prihvaćena.

Deklaracija je bila reakcija na prijedlog promjene Ustava Republike Hrvatske kojim se predlagala podjela RH na šest regija, s time da među njima ne bi bilo Međimurske županije. Skupština Međimurske županije jednoglasno je u Deklaraciji naglasila: “Međimurje je povijesna regija i kao takva mora ostati u bilo kakvoj budućoj reorganizaciji regionalne samouprave u Republici Hrvastkoj.”

Danas smo svjedoci najava nove vlasti o mogućem novom teritorijalnom ustroju. Iz Ministarstva uprave dolaze informacije o podjeli zemlje na pet do sedam županija. To znači da bi se nove županije slagale oko vodećih regionalnih centara u zemlji: Zagreba, Varaždina, Osijeka, Splita, Zadra, Rijeke i Pule. Lako je zaključiti da bi se Međimurska županija time trebala priključiti varaždinskoj sa sjedištem u Varaždinu. Također, željeli bi i upozoriti na činjenicu da u Programu nove Vlade RH nema ni riječi o decentralizaciji i regionalizaciji RH.”

Okruglom stolu odazvali su se i aktivno sudjelovali u raspravi predsjednici županijskih organizacija SDP-a Mladen Novak, HNS-a Matija Posavec, Narodne stranke-Reformisti Sandra Herman, HSLS-a Josip Grivec, HSU-a Valentin Kočila, MDS-a Željko Pavlic, te članovi MDS-a Zlatko Bacinger, Ivan Pavlic, Željko Ciglarić i Zlatko Lovrenčić.

Nakon zanimljive i argumentirane rasprave jednoglasno su usvojeni zaključci da Međimurska županija mora zadržati svoj regionalni status i da se Republika Hrvatska mora decentralizati i tako ojačati svoje općine, gradove i županije. Ovi zaključci predstavit će se Skupštini Međimurske županije, kao i prijedlog da se Deklaracija o jedinstvenosti Međimurske županije iz 2013. godine uputi novoj Vladi RH i nadležnim ministarstvima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije