Predstavljen Savjet za zdravstvo međimurskog SDP-a

– Unutar Županijske organizacije SDP-a Međimurske županije odlučili smo osnovati 10 savjeta, kroz čije djelovanje želimo dati svoje viđenje o najznačajnijim gospodarskim i društvenim temama, s posebnim naglaskom na viziju razvoja našeg kraja, kazao je Mladen Novak, predsjednik međimurskog SDP-a, na konferenciji za medije, na kojoj je danas predstavio Savjet za zdravstvo.

Njihov osnovni zadatak, a riječ je o savjetima za gospodarstvo, malo poduzetništvo i obrt, znanost i obrazovanje, sport, poljoprivredu i zaštitu okoliša, kulturu i turizam, ljudska prava i civilno društvo (rad i sindikati, nacionalne manjine, antifašizam, branitelji), komunalni sustav i prostorno uređenje, lokalnu samoupravu i regionalni razvoj, međunarodne odnose i europske fondove te savjetu za zdravstvo, je izrada programa i strategija djelovanja SDP-a na područjima koja pokrivaju, izrada stručnih analiza, predlaganje programskih dokumenata, savjetovanje predstavnika SDP-a u izvršnoj vlasti, poticanje novih aktivnosti i građanskih inicijativa, razmatranje konkretnih pitanja te davanje preporuka i mišljenja organima stranke.

Gotovo svi naši savjeti, nastavlja Novak, u proteklom su periodu započeli s radom, pri čemu ih je dio bio usmjeren na utvrđivanje temeljnih programskih smjernica i ciljeva, a dio je, osim toga, započeo i s provođenjem konkretnih akcija na terenu. U tome, svakako prednjači Savjet za zdravstvo.

Kontinuirane aktivnosti traju od samog početka rada Savjeta

Dr. Andreja Marić, aktualna predsjednica Savjeta koji broji 20 članova, ovom je prigodom istaknula kako se u njegov rad uključilo više zdravstvenih djelatnika iz Međimurske županije, ali i ‘nemedicinara’.
Od početka rada Savjeta, a osobito posljednje 2 godine, traju kontinuirane aktivnosti u održavanju predavanja, tribina, javnozdravstvenih akcija, u gradovima (Čakovec, Prelog), te više općina diljem županije (Pribislavec, Belica, Šenkovec, Gornji Mihaljevec, Nedelišće,…).

Obilježavali smo Svjetski dan šećerne bolesti, Svjetski dan zdravlja, nizom predavanja obuhvatili različite teme s područja zdravlja i najčešćih bolesti, ističe dr. Marić, a potrebno je spomenuti kako su ciljevi rada edukacija stanovništva o prevenciji bolesti te očuvanju zdravlja putem predavanja, radionica, javnozdravstvenih akcija i osvješćivanje stanovništva o potrebi redovitih kontrola vlastitog zdravlja, o brizi za svoje zdravlje, te odgovornom ponašanju prema sebi (a time i svojoj obitelji i društvu).

Tu su naravno aktivnosti vezane uz organiziranje tribina vezanih uz neku aktualnu temu, kao što je prevencija zdravstvenih problema tijekom radnog vijeka, zdrava prehrana, zdravi okoliš i voda i slično, zatim kontakt sa stanovništvom, pomoć medicinskim savjetima, te aktivno uključivanje lokalnog stanovništva u pojedine skupine (npr. ‘Udruga zdravog života’ u Pribislavcu). U svemu tomu, potrebna je i analiza terena i detekcija problema i interesa u pojedinoj sredini te djelovanje u tom cilju (npr. pomoć potrebitima, predavanja na određenu temu- npr.pojedina bolest).

Tijekom ove, ali i idućih godina, nastavlja predsjednica Savjeta, planira se kontinuirano raditi i surađivati s našim sugrađanima sumještanima, i biti im na usluzi svojim znanjem, željom da se pomogne i entuzijazmom.

Savjet za zdravstvo međimurskog SDP-a jedinstven je projekt u Hrvatskoj

-Savjet za zdravlje oformljen je 2011. godine, kazao je prijašnji predsjednik, sada dopredsjednik, dr. Branko Vrčić, i jedinstven je slučaj da takav savjet uopće i postoji. Rad samog tijela na dobrom je putu, ali želimo se još više približiti ljudima na načina da oni ne dolaze k nama, nego mi idemo k njima. Kroz tu edukaciju stanovništva želimo i što više pažnje posvetiti preventivi za koju se u svijetu zalažu svi, od onih najsiromašnijih, pa sve do onih najbogatijih zemalja.

Stjepan Koraj, sanacijski upravitelj Županijske bolnice Čakovec kazao je da je s medicinskom strukom povezan od ranije kada je obnašao dužnost predsjednik Upravnog vijeća. -Ono što svatko od nas pokriva govoreći liječničkim žargonom, kaže Koraj, je subspecijalizacija, za što se mi kao Savjet zalažemo i kroz koju pratimo aktualni trenutak događanja u svijetu moderne tehnologije, ali i kod nas u Hrvatskoj ,kako bi se mogli tome u svakom trenutku prilagoditi i tako pacijentima omogućiti brže liječenje, zbog čega zapravo već i sad ŽB Čakovec prednjači po jednodnevnom liječenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije