kaj bumo jeli

STJEPAN SABADI IZ TURČIŠĆA: ‘Volim kuhanje, a dobro društvo samo je začin!’- donosimo recept za Gulaš

Stjepan Sabadi iz Turčišća strast prema kuhanju otkrio je još kao mladić

Od svoje dvadesete godine kuha manje više redovito. U počecima je češće kuhao doma, supruzi Vjekoslavi, a sad je ipak ona glavna kuharica, barem u njihovom domaćinstvu. Bračni par Sabadi nedavno je proslavio zlatni pir i pravi su dokaz da ljubav uistinu ide i kroz želudac. Iako su malo zamijenili mjesta, Stjepanova je kuhača glavna kad se kuha po kakvim događanjima recimo na vatrogasnoj zabavi, druženju umirovljenika.
– Počeo sam kuhati jer sam imao volju, zanimalo me mogu li ja to.

Većinom sam spremao domaći grah, pretepeni krumpir, šulenku, petepenu juhu, pajseka, kiselu juhu s jajcima. Ženi je sve bilo ukusno kad sam kuhao, a ona je u to vrijeme, a i danas redovito peče kolače. Moram priznati da se u pečenje kolača nisam nikada upustio jer mi nikad za to nije bila volja iskren je Stjepan. Voli kuhati ali i jesti.
– Volim jesti sve, nema hrane koja mi nije dobra, a omiljena hrana mi je pretepeni grah, to kuham svaki tjedan. Obavezno to mora biti kod mene kak i pretepena juha sa suhim mesom. Ne volim kolače, općenito slatko, ako pojedem četiri kolača na godinu, puno sam rekao. Ali slab sam na burek i gibanicu sa sirom i to slane, priznaje. Kuhati je naučio sam, probao je pa ako ide, ide.


– Nisam nikad nikoga pitao, jednostavno sam gledao i učio. Naravno da od početka nije bilo sjajno, ali s vremenom sam sve naučio. Doma sam kuhal dok mi je bila volja, ali na veliko, dok su bila kakva druženja to nisam propuštao. Razne su to prilike. Kad se kuha tak na veliko morate znati neke stvari kaj ide i kolko čega, kakvi su začini. To sad već sve znam napamet, govori. Uživa u tome i uvijek se rado odaziva na gulašijade, grahijade i ostale slične manifestacije, a često kuha i sa svojim umirovljenicima iz podružnice Domašinec čiji je član. Rado odmjerava snagu s drugim kuharima.


– Lijepo mi je dok kuham, a tu je uvijek i društvo. Kad se kuha na takvim događanjima imam pomagače, velim kaj treba unutra staviti, oni gule krumpir, a onda doradim kaj treba. Za sad sam pohvaljen za kuhanje. Bili smo sad nedavno na natjecanju i osvojili smo drugo mjesto u Turčišću.

Meni je to jako lijepo, ponosim se i volim ići na natjecanja, to mi je najdraže. Lijepo je dok te prozovu da si osvojio prvo, drugo mjesto. Srećom ima prilike za to, kaže Stjepan koji uživa u kuhanju ali i atmosferi koja vlada na takvim događanjima jer uvijek je puno ljudi koji se zaustave kod kotla, pa komentiraju, pohvale. A tu je i dobro društvo koje je možda i najbolji začin svake kulinarske priče.

MIRISI DOMA


Gulaš


Sastojci


– luk


– češnjak


– meso


– fant po želji


– mrkva


– krumpir


– meso, najbolje divljač


– svinjetina


– govedina


– svinjska mast


– mljevena crvena paprika


– koncentrat rajčice


Postupak


Meso narezati na kockice, narezati luk, krumpir, papriku. Meso prepeći na masnoći, pa ga izvaditi kad je dosta pečeno.

Prepržiti luk i dodati ostalo povrće, koncentrat rajčice, promiješajte pa zalijte vodom, po želji vinom.

Ubaciti pečeno meso, začine po želji. Mrkva i krumpir se moraju dobro prokuhati da bi dali gustoću gulašu.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3620

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije