KAJ BUMO JELI

DEJAN JAMBROŠIĆ IZ SAVSKE VESI Prošao brojne kuhinje Međimurja i šire, donosimo recept za Štuku u tavici

Dug je put bio Dejana Jambrošića (34) iz Savske Vesi koji ga ja doveo do posla stručnog učitelja kuharstva koji danas obavlja u Lepoglavi

Zavoljevši kuhanje odmalena, nakon osnovne škole, podrazumijevalo se, upisao je Srednju školu u Prelogu, smjer kuhar.


– Volio sam pripremati jela, a nije odmoglo ni to što je stariji brat mesar. Imali smo nekad domaće životinje i uvijek smo bili pokraj kad bi se radile cvirke i takve stvari kolinjske, a ja sam se rado motao i po kuhinji i pratio kako baka sprema jela, pa sam malo po malo i ja isprobavao nešto napraviti, ispričao nam je. Nakon trogodišnje škole u Prelogu radio je po raznim restoranima na hrvatskoj obali i u Međimurju.


–U školi smo imali praksu u restoranu u Zadru, u hotelu s pet zvjezdica. Mjesec dana smo ondje boravili te radili i učili. Jedan tjedan sam bio na čišćenju povrća, drugi na čišćenju voća, prošli smo hladnu kuhinju, toplu onda smo radili i vani na roštilju pred ljudima. Pekli smo pred gostima ili rezali biftek. Bilo nam je to, kao srednjoškolcima, vrlo zanimljivo iskustvo i svakako poučno, kazao je naš sugovornik koji je nakon srednje škole radio i u Istri, na Krku, u Supetru…

Radio je tako u nekoliko restorana kad je odlučio nastaviti školovanje. Položio je majstorski ispit, a zatim je prošao pedagoško-psihološku izobrazbu i položio stručni ispit u Zagrebu.


– Godinu dana sam učio kako bih mogao predavati. Prošli smo psihologiju, pedagogiju, didaktiku… Nakon toga sam četiri godine radio kao nastavnik u školi u Vinici, bio sam strukovni učitelj kuharstva, a danas sam to i u lepoglavskoj kaznionici, kazao je kuhar koji je, osim po hrvatskoj obali i u školi, prije sadašnjeg zaposlenja radio i u kuhinjama izvan granice naše države. Na skijalištu u Austriji bio je i šef kuhinje. Kad nabraja što je sve prošao, teško je povjerovati da ima tek 34 godine.


Kuha za obitelj i prijatelje


Na poslu Dejan više pomaže kuhati i pripremati jela, uči druge, dok je doma glavni kuhar i rado priprema hranu za obitelj i prijatelje. – Na posao dođem u 5 ujutro. Stavim pirjati i stavim začine u jelo, a onda dolaze zatvorenici i njih pazim da je sve u redu te im pomažem dok oni kuhaju za sebe. Preuzmu oni smjenu i kuhinju te rade sve ostalo nakon moje pripreme, ali ja sam tu da ih nadzirem, završim jelo i pomognem kad nešto ne znaju, objasnio je jedan svoj radni dan u Lepoglavi. Osim posla u kuhinji Dejan poprati i kulinarske emisije koje ga uvijek zabavljaju, no naglašava da nema šanse da se sam prijavi na neku. Uzgaja i svoje začinsko bilje poput ružmarina, timijana i bosiljka, a u slobodno vrijeme zaigra igricu na playstationu.


Kod kuće Dejan puno više priprema mesna jela, ali ukućani vole morsku hranu pa su na meniju često i ribe, škampi, hobotnica i slično. Za našeg posjeta pripremao je štuku, riječnu, slatkovodnu ribu, koju je upecao kolega s posla, Boris Bregović iz Lepoglave.


– Bavi se ribolovom pa puno toga ulovi, a kad ima viška da meni da se ja s njom mučim, šali se Dejan koji će spomenutu štuku ipak odlično iskoristiti. Za ručak je ispekao file štuke uz tjesteninu, a ostat će dio ribe i za večeru pa će ju spremiti na neki drugi način, po željama ukućana.

ŠTUKA U TAVICI


SASTOJCI


200g štuke


Maslac


Limun


Češnjak


Sol


Papar


Grana padano sir


200g tjestenine


250g cherry rajčice


5 lista blitve


PRIPREMA


Štuku filetiramo te file posolimo i pečemo na tavici na otopljenom maslacu. Prvo na strani gdje je koža, zatim s druge strane. Sve zajedno oko 6 do 10 minuta, ovisno o veličini ribe.

Ne smije se predugo peći i prepeći jer će riba biti suha. Serviramo na tanjur uz tršćanski umak koji smo napravili tako da smo sitno isjeckali češnjak i pomiješali ga sa žlicom svježe sjeckanog peršinovog lista te 0,5 dcl maslinovog ulja. Tjesteninu skuhamo prema uputama na pakiranju.

Cherry rajčice ogulimo i narežemo, kao i listove blitve te pirjamo oko pet minuta na maslinovom ulju. Začine dodamo prema potrebi i ukusu. Sve skupa pomiješamo s kuhanom tjesteninom i posipamo sa sirom.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3610

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije