U POTRAZI USRED TUČE

ČREČAN Drago Novak i Ivan Vrtarić uspješno su obavili operaciju ‘Kruška’

Drago Novak iz Nedelišća i Ivan Vrtarić iz Črečana su prirodnjaci staroga kova. Obojica se bave ekološkim uzgojem voća i povrća te gljivare

Bio je utorak, 2. travnja kad su s lopatom krenuli u črečansko polje po mladu divlju krušku kako bi na nju cijepili starinsku sortu kruške.


No nisu se pokazali dobrim meteorolozima. Kako su krenuli iz Lešća u obližnje šumarke uz potok Dragoslavec – gdje je navodno viđena odlična divlja kruškica – tako se nebo otvorilo. Počelo je padati u obliku krupnih kapi rastopljenog snijega. Ubrzo se to pretvorilo u soliku, grudice kao od vate, a potom je jezgra solike postala ledena.


Rana tuča tako je u petnaestak minuta pokrila područje Trnovca, Macinca, Črečana i Gornjeg Hrašćana. Ponegdje je, kao u Macincu, u potpunosti zabijelila tlo, dok iz Hrašćana stižu informacije o ledu veličine lješnjaka.


Lopata nad glavom

-Tuča nas je uhvatila i počela tuckati po glavama pa smo se sakrili ispod stabla. Ja sam imao kapuljaču, ali Drago nije pa sam mu iznad glave držao lopatu – rekao nam je Ivan Vrtarić kad su se vratili iz šetnje koja se pretvorila u pravu avanturu.


No misija je bila uspješna. Donijeli su zdravu, snažnu mladu divlju krušku.
Drago Novak odmah je odrezao njezin gornji dio, krošnju. Nastavak priče slijedi u Okruglom Vrhu gdje ima 730 “klaftri” zemlje. Tamo će Ivan Vrtarić na nju cijepiti plemku starinske sorte. Jednu takvu operaciju već su obavili kod njega u Črečanu.

-Krajnji je čas za cijepljenje pa smo to trebali obaviti danas. Gore u Okruglom Vrhu imam razne starinske sorte voćaka – rekao nam je Drago Novak, umirovljeni majstor “s Kolske” i član ekološke udruge Duga.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3598

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije