INCIJATIVA MLADIH LIJEČNIKA

RADIOLOG MARIN SMILOVIĆ Realno, nedostaje oko 2000 liječnika

Prije gotovo godinu dana u Zagrebu je održan je najveći prosvjed liječnika na kojem je bilo njih oko tri tisuće iz cijele Hrvatske

Imali su tada četiri zahtjeva od kojih je do danas ispunjen samo jedan a to je izjednačavanje koeficijenata u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti te dizanje koeficijenata specijalizantima za 10 posto, a tek je prije koji dan u e-savjetovanje stavljen prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti a vezano za tzv. robovlasničke ugovore.

Donošenje obvezujućih kadrovsko – vremenskih normativa i Zakona o radno-pravnom statusu liječnika koje su tražili nije se dogodilo, otkriva nam jedan od organizatora prosvjeda radiolog Marin Smilović iz Inicijative Mladih liječnika i član izvršnog odbora Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

– Kadrovsko-vremenski normativi su doneseni no bez uključivanja liječničkih udruga u njihovu izradu i nisu obvezujući pa ostaju tek mrtvo slovo na papiru. Za zadnja dva zahtjeva su prekršeni svi rokovi i obećanja i dan danas ih još nema u službenoj zakonskoj proceduri. Mladi liječnici se žele osjećati cijenjeno, a zbog trenutnih uvjeta, zbog „robovlasničkih ugovora“ mnogi odustaju prije nego uopće uđu u javni zdravstveni sustav.

Spomenuli ste „robovlasničke ugovore” za specijalizante. Što to znači, ali i što bi trebale donijeti najavljene promjene na tom području?

– Robovlasnički su jer vežu liječnike i oduzimaju im slobodu promjene poslodavca, mjesta rada i života. Ustavni sud ih je u srpnju prošle godine proglasio neustavnim jer svaki zaposlenik u Hrvatskoj ima pravo na plaću i obveza vraćanja odrađenih i zarađenih plaća ne može biti dio ugovora o specijalizaciji. Specijalizacija nije fakultet, stipendija, tečaj. To je rad uz mentora u zdravstvenoj ustanovi u kojem se stječu kompetencije u skladu s programom specijalizacije.

– Nikakav povrat bruto plaća niti paušalni iznosi temeljeni na proračunskoj osnovici za svaki mjesec specijalizacije ne mogu biti dio ugovora o specijalizacijama. Protiv toga se mi borimo, jer napominjem takav oblik ugovora ne postoji u ni jednoj drugoj zemlji EU. Svjesni smo da postoje realni troškovi specijalizacije za koje nemamo problema da ostanu dio ugovora. Konačno su u e- savjetovanje došle i izmjene vezane uz ugovore, kako bi se nakon e- savjetovanja uputile na žurno izglasavanje u Sabor.

Kakvo je trenutno stanje liječničke struke kod nas?

– Poprilično je loše na što ukazuje i činjenica koliko nam liječnika odlazi iz zemlje, koliko natječaja za specijalizacije ostaje praznim te kako nam je primarna zdravstvena zaštita devastirana. U sljedećih pet godina velik broj obiteljskih liječnika odlazi u mirovinu a nema ih tko zamijeniti i to se već sada prelijeva u bolnice i hitne bolničke prijeme.

– Okrenula se zdravstvena piramida u kojoj se većina toga mora riješiti u primarnoj, a ne obrnuto što rezultira povećanjem obujma posla, nehumanim uvjetima rada, iznimnom anksioznošću i frustracijama što na kraju dovodi do odlaska liječnika iz javnog zdravstvenog sustava. 2023. godina je obilježena negativnim rekordom u broju odlazaka liječnika iz RH, otišlo ih je 148, najviše od 2013. To je kao da su otišli svi liječnici neke opće bolnice, recimo poput bolnice u Bjelovaru, Koprivnici ili Vinkovcima. U deset godina Hrvatsku je napustilo 1195 liječnika a njihova prosječna dob je 36 godina što dovoljno govori da nam mladi i stručni ljudi odlaze van iz zemlje. U Hrvatskoj, s obzirom na broj prekovremenih sati, od oko 3 milijuna sati godišnje, realno nedostaje oko 2000 liječnika.

Može li se sustav reformirati na zadovoljstvo većine liječnika, ali i pacijenata?

– Reforma koju je ministar Vili Beroš predstavio javnosti je popis lijepih želja uz rok realizacije do 2030.godine. Nedostaje kako točno će te želje biti ostvarene. Od 1. siječnja država je preuzela vlasništvo nad svim općim i županijskim bolnicama pa moramo vidjeti kakve će to promjene donijeti. Najhitnije što treba promijeniti su obvezujući kadrovsko-vremenski normativi, Zakon o radno-pravnom statusu liječnika , ukidanje „robovlasničkih ugovora“ te s novim izmjenama uredbe korektno definirati koeficijente složenosti poslova za liječnike.

Jeste li spremni na još akcija, kakva je bila lani ?

Inicijativa mladih liječnika i HUBOL su uvijek spremni za akciju, ako će biti potrebno. Sindikalne akcije, kao što je štrajk, može organizirati samo Hrvatski liječnički sindikat. Mi smo tu uvijek u zajedništvu i potpora za sve aktivnosti.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3588

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije