Udruga poslodavaca u zdravstvu obišla čakovečku bolnicu

ZAJEDNIČKA PORUKA IZ ČAKOVCA ‘Naš zdravstveni sustav nije krahirao i to se sigurno neće dogoditi’

- Naše zalihe opreme i lijekova dostatne su da prebrodimo ovo krizno razdoblje - poručio je ravnatelj čakovečke bolnice Novinščak, a s njim su se složili i ravnatelji ostalih bolnica sa sjevera Hrvatske

Nakon što su tijekom dana obišli bolnice u Bjelovaru, Koprivnici, Varaždinu i Čakovcu, predsjednik i direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu prof. dr. sc. Mladen Bušić i mr. Dražen Jurković danas su se u čakovečkoj bolnici sastali s trojicom ravnatelja spomenutih ustanova. Tom prigodom razgovaralo se o aktualnostima u radu i poslovanju u okolnostima uzrokovanim epidemijom Covida-19.

Prema riječima Dražena Jerkovića, dr. med., vodeći ljudi Udruge poslodavaca u zdravstvu željeli su posjetiti bolnice koje su među najizloženijima i uvjeriti se u kakvim uvjetima rade te s kojim se problemima suočavaju.

– Moram reći da je kolegama uistinu teško, sustav je napregnut do krajnjih granica, ali funkcionira. Treba jasno reći da se sustav nije raspao i još jednom se pokazuje koliko je žilav i kako najbolje funkcionira kad je najteže. Međutim, ono na što je posebno potrebno skrenuti pozornost su dva naslijeđena problema s kojima se zdravstveni sustav i dalje suočava. S jedne strane to je problem s dobavljačima lijekova, koji je kratkoročno riješen i ugašen je požar, ali neke od veledrogerija već sada ponovno prijete obustavom opskrbe lijekova. S druge strane tu je pitanje obračuna prekovremenih sati. Liječnicima i medicinskom osoblju taj problem još uvijek nije riješen, a od njih očekujemo maksimalni angažman i to je problem koji hitno treba riješiti, poručio je Jurković.

S njim se složio i predsjednik spomenute udruge Mladen Bušić, prim. dr. med., ravnatelj Kliničke bolnice Sveti duh iz Zagreba.

– Potrebno je istaknuti tri stvari. Kao prvo, protiv ove globalne pandemije, koju teško možemo usporediti s bilo čim drugim, možemo se boriti samo zajednički, maksimalnim poštivanjem mjera i tako pobijediti ovu opasnu bolest. Kao drugo, danas smo se, u sve četiri bolnice gdje smo bili, ponovno uvjerili da Hrvatska ima izvanredne liječnike te drugo medicinsko i nezdravstveno osoblje na čelu s menadžmentom ovih ustanova koji se lavovski bore da bi svim građanima pružili maksimalnu medicinsku pomoć i zaštitu. Kao treće, svim hrvatskim građanima, posebice starijima i umirovljenicima, želim jasno poručiti da hrvatski zdravstveni sustav nije krahirao, da se to sigurno neće dogoditi i da svi možemo biti ponosni na sve naše zdravstvene djelatnike, pohvalio je svoje kolege Bušić.

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić, dr. med. rekao je kako je kod njih situacija iz dana u dan sve lošija.

– Mi danas imamo 257 pacijenata na bolničkom liječenju, od čega 21 na respiratoru. Ovim tempom, bojim se, naše ćemo kapacitete u potpunosti popuniti do kraja tjedna. Posebno zabrinjava što su pacijenti sve mlađi, a kliničke slike sve teže, dok nam je najveći problem što je više od 120 djelatnike bolnice trenutno izvan stroja. Iako smo u posljednjoj preraspodijeli od države dobili 49 milijuna kuna time nismo uspjeli sanirati sve dugove, pa neki dobavljači i dalje prijete obustavom lijekova, upozorava Kudelić.

Slična su iskustva njegovog koprivničkog kolege Mate Devčića, dr.med., ravnatelja bolnice Dr. Tomislav Bardek.

– Kod nas su trenutno 82 hospitalizirana pacijenta, od čega 10 s težim kliničkim slikama, većinom teškim upalama pluća, a osam ih je na respiratoru. Unutar ustanove zasada raspolažemo sa 110 kreveta za potrebe Covid pacijenata, a taj broj možemo povećati do 200. Uz to što uspijevamo održati stabilnim ovaj dio sustava, istovremeno zadovoljavamo i potrebe akutnih bolesnika s drugim zdravstvenim problemima. Iako funkcioniramo praktički u izvanrednim uvjetima, sustav nije na koljenima, kaže Devčić.

Problemi s dobavljačima lijekova nisu mimoišli ni čakovečku bolnicu, ali ravnatelj doc. dr. sc. Tomislav Novinščak, prof. v. š. dr. med., kaže kako se čini sve da situacija bude pod kontrolom.

– Usprkos tome što smo podmirili dugovanja u iznosu od 22,8 milijuna kuna novcem koji smo dobili nismo mogli u potpunosti podmiriti obveze. Trenutno imamo problema s dvije veledrogerije čije opomene dobivamo, ali mi sasvim sigurno nećemo dozvoliti bilo kakav prekid lanca opskrbe lijekovima. Novci koji su bolnicama stigli od države su, međutim, samo privremena mjera i trebamo težiti trajnom rješenju, jer već krajem godine mogla bi se ponoviti slična situacija. U svakom slučaju naše zalihe opreme i lijekova dostatne su da prebrodimo ovo krizno razdoblje, poručio je Novinščak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije