Saznajte kako je Marija Dolovski došla na ideju pečenja kolača spajajući sezonske jabuke i rogač koji je uz mak i orah jedna od glavnih namirnica koje koristimo kao nadjev
Ovih smo dana ispred župnoga dvora u Nedelišću susreli Mariju Dolovski. Pripremala je stolove i stolnjake povodom druženja starijih i bolesnih iz njezine župe. Usput, bila je i prijepodne vrijedna te je ispekla ovaj hvale vrijedan kolač.
AKTIVNA U CARITASU
Zajedno s drugim ženama uključila se u Caritasovu akciju kako bi se pripremilo dovoljno slastica u kojima će uživati stariji župljani. „Volim se uključiti u sve akcije u svojoj župi, a i 7 sam već godina aktivna u Caritasu“ – kazala je.
Pomalo zaboravljena omiljena namirnica naših baka i prabaka – rogač, u upotrebi je punih 4000 godina. Egipćani su ga koristili kao lijek, a Grci i Rimljani kao prirodni desert. Sa suprugom Tomom u braku je 50 godina.
„Moj Tomo voli najviše jesti dizane kolače, ali naročito one s orahom i rogačem“ – govori nam uz osmijeh.
Priznaje nam također da unuci ipak više vole kremšnite i nešto od dizanih kolača, ali s makom. Ponosna je baka četiriju unuka: Nikole, Monike, Bona i Svena. Iznimno je ponosna i na svoju kćer Blaženku Roth koja je dizajnirala ovu prekrasnu košulju koju je danas odjenula.
HOBI
Bila je krojačica po struci i voli dizajnirati, no danas ima još jednu veliku strast i ljubav prema biljkama i to onim ljekovitim, stoga nam izjavljuje: „ Jako volim skupljati ljekovito bilje, berem ga i na moru te pripremam začine za pečenje i ribu.“
Ona je izvrsna poznavateljica dobrobiti ponekih biljaka, stoga je s nama podijelila: „Svi koji imaju problema sa mjehurom, bubrezima ili prostatom, preporučam im da koriste vrbovicu.“ Naša je Marija bere na obroncima šume. Radi i tinkture, uz čajeve.
Marija, osim što je vrijedna kuharica, uživa i u svojem hobiju sakupljajući ljekovito bilje koje je i danas mnogima od pomoći u liječenju. Primjer je kako se aktivno uključiti u svoju zajednicu i ponekim kolačem razveseliti one koji su nemoćni i bolesni.
S nama je podijelila i recept za sočni kolač od jabuka i rogača.
Sastojci (šalica je ona za čaj oko 2.5 dcl)
- 4 velike jabuke
- 1 žlica cimeta ili začina za medenjake
- 4 jaja
- 1 vanilin šećer
- pola šalice šećera
- 1 šalica glatkog brašna
- pola šalice mlijeka
- pola šalice ulja
- 1 prašak za pecivo
- 100 g mljevenog rogača
- Dodatno za preljev: tamna čokolada
Priprema:
Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
Tepsiju dimenzija otprilike 35*20 cm obložite papirom za pečenje.
Jabuke ogulite i naribajte ih na krupno , posipajte ih cimetom ili začinom za medenjake i promiješajte.
Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerima, zatim dodajte ostale sastojke – jabuke, brašno, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i rogač, izmiksajte da se spoji.
Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u tepsiju, poravnajte i stavite peći oko 30 minuta.
Prehlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Nju pripremite tako da na laganoj vatri rastopite čokoladu zajedno s uljem.