KAJ SE FINO PEČE?

MARIJA GORIČANEC Bezglutenski biskvit sa sočnim višnjama

Predsjednica Udruge oboljelih od celijakije SZ Hrvatske rado je s nama podijelila recept

Od samih početaka rada prije deset godina Udruga oboljelih od
celijakije sjeverozapadne Hrvatske redovito se predstavlja na
Porcijunkulovu. U početku je to bilo skromno, sa svega nekoliko
kolačića, a i sami su ljudi bili skeptični prema ovoj bolesti.
No, zahvaljujući upornosti članica Udruge, ali i sve većem broju
oboljelih, brojni građani s velikom pažnjom prate njihov rad,
rado slušaju savjete članica Udruge ili pak ciljano traže njihov
štand na Porcijunkulovu ne bi li uživali u ukusnim kolačima te
simboličnom donacijom podržali rad Udruge.

– Pripremili smo niz kolača. Jedan od najzahtjevnijih svakako je
štrudla, odnosno izrada vučenog tijesta. Mi smo je napravili u
nekoliko varijanta: tikva-mak, tikva-sir i s jabukama. Tu su još
i suhi keksići, pita te biskvit sa sezonskim voćem, rekla nam je
predsjednica Udruge Marija Goričanec te dodala
da se i od bezglutenskih namirnica može napraviti ukusna domaća
hrana. 

Za našu rubriku “Kaj se fino peče?” rado je podijelila recept za
izradu biskvita s voćem. 

– Za kolač su vam potrebna 5 jaja. Odvojite bjelanjke od
žumanjaka. Bjelanjke umutite te dodate 20 dag šećera i 2 vanilin
šećera. Postepeno dodajete žumanjak, dcl ulja i jedan jogurt.
Obično koristimo bez laktoze, a za današnji kolač stavila sam
grčki jogurt bez laktoze, da kolač bude kompaktniji i sočniji. Na
kraju se doda 26 dag brašna ‘Bakin’ mix’ koje je savršeno za
izradu biskvita, i pola praška za pecivo, otkrila nam je Marija
te dodala da je za izradu bezglutenskih kolača potrebno puno
vještina.

Dobivena smjesta izlije se u nauljenu tepsiju, doda sezonsko
voće, poput višanja umočenih u rižin griz te peče pola
sata. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije