Ako cipela pristaje – izložba povodom Međunarodnog dana žena u KIČ Prelog

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga nastavlja s tradicijom obilježavanja Dana žena i ove godine putem izložbe koju organizira u svojim prostorima. Nakon izložbe o utjecajnim ženama koja je ostvarena u suradnji s udrugom Zora iz Čakovca, te izložbe o prvoj profesionalnoj hrvatskoj novinarki i spisateljici Mariji Jurić Zagorki, stiže još jedna neobična postava koja obuhvaća medijski eksponirane žene dvadesetog i dvadeset i prvog stoljeća.

“Prije nego što me kreneš osuđivati, obuj moje cipele, hodaj mojim putem, prođi sve ulice, proživi sva moja iskustva, osjeti moju tugu, bol, radost i razočaranja… Kada to učiniš, tek mi onda možeš suditi.”

Ova misao postala je vodilja pomoću koje je osmišljena i postavljena najnovija izložba u Knjižnici koja prikazuje dvanaest poznatih i medijski utjecajnih žena iz svijeta zabave, mode i politike koje su svojom individualnošću i snažnom osobnošću te osebujnošću ostavile veliki trag na svjetskoj sceni.

Izložene su biografije dvanaest ženskih ličnosti poput Oprah Winfrey, Madonne, Marilyn Monroe, Janis Joplin, princeze Diane, Indire Gandhi, Coco Chanel itd. uz koje su izložene i ženske cipele koje na simboličan način prikazuju suštinu njihove osobnosti (čizme, štikle, tenisice).

Za razliku od Pepeljuge u bajci, ove žene nisu izgubile svoje cipele na stepenicama nekog dvorca, već su hrabro i odlučno kročile svijetom i vremenom u kojem su živjele, ostavljajući pečat svog postojanja i rada sve do danas.

Kojoj ženi pripada koja cipela i kako bi bilo njima prošetati, možete saznati u Knjižnici od 26. siječnja do 9. ožujka 2015. do kada i traje izložba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije