Novi semafori u Prelogu zadaju probleme pješacima?

Gradski vijećnik Grada Preloga Nenad Igrec u ime Kluba SDP-a i nezadovoljnih građana na adresu Grada Preloga uputio je upit što Grad Prelog poduzima u svezi rješavanja problema oko svjetlosne prometne signalizacije (semafori) na križanju Sajmišne i Glavne ulice.

Povod tome su bile pritužbe građana da trajanje zelenog svijetla za prijelaz pješaka preko Glavne ulice nije dovoljno kako bi pješak prešao preko tri kolnička traka, a da mu se pritom ne upali crveno svijetlo na semaforu za pješake. Igrec smatra kako je interval zelenog svijetla na semforu za pješake prekratak.

Kaže kako građai u šali znaju reći da je nastala nova olimpijska disciplina nazvana brzinski prelazak zebre. – No, iako se na tu temu među građanima već zbijaju šale, onima koji moraju svakodnevno prelaziti zebrom preko Glavne ulice nije do šale već im je to postao pravi izazov, jer zbog kratkoće trajanja zelenog svjetla za pješake gotovo je nemoguće prijeći zebrom da im se pritom na semaforu ne uključi crveno svjetlo.

Navodno interval zelenog svjetla za pješake na Glavnoj ulici traje samo 9 sekundi, a pješak treba prijeći preko tri kolnička traka. Apelu građana gradskoj vlasti za rješavanje tog problema priključio se i SDP, jer sigurnost građana nam treba biti svima na prvom mjestu – obratio se priopćenjem za javnost Nenad Igrec.

Što se događa i da li je tome usitinu tako upitali smo u Gradu Prelogu. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Željko Poredoš kaže: “Rekonstrukcijom te postavom semafora, sa ciljem normalnog protoka vozila kroz raskršće te osiguranja maksimalne sigurnosti pješaka, raskršće državne ceste D20 (Glavne ulice) i županijske ceste LC20038 (Sajmišne ulice) u Prelogu, pretvoreno je u moderno i sigurno raskršće.

Semafori su pušteni u rad 13. siječnja 2015. godine te se nalaze u probnom radu. Na izvršenom tehničkom pregledu, utvrđeno je da se za vrijeme probnog rada vrši konstantna provjera rada semafora. Režim rada semafora podređen je prometu glavnom državnom cestom D20 i pješacima na cesti D20, što znači da se promet državnom cestom normalno odvija sve do nailaska vozila iz Sajmišne ulice i prolaza pješaka.

Nailaskom vozila iz pravca Sajmišne ulice u krug “petlje” uspostavlja se režim funkcioniranja semafora koji omogućuje prolaz prometa iz Sajmišne u Glavnu ulicu. Pješaci su za prolaz državne ceste obavezni pritiskom na tipku signalnog uređaja “pozvati” zeleno svijetlo za svoj siguran prelazak ceste. Sigurnost prolaza pješaka osigurava se još i dodatnim intervalom od 5 sekundi žutog svijetla za vozače koji nailaze na raskršće.

Tijekom probne faze rada, prema naputku stručnih službi Hrvatskih cesta i MUP-a djelatnici komunalnog odjela vršili su kontrolna mjerenja, kojima su utvrdili da je interval trajanja zelenog svijetla prekratak. Također, i od strane dijela građana upozoreni smo na problem kratkoće trajanja intervala zelenog svijetla.

Nakon provedenih kontrolnih mjerenja i primjedbi građana, zahtjev za produljenje trajanja intervala zelenog svijetla upućen je nadležnim službama Hrvatskih cesta i Ministarstva unutarnjih poslova u Čakovcu, Odjelu prometne policije, pod čijom je ingerencijom upravljanje semaforima.

Isto tako, vezano uz rad semafora, evidentiran je i problem koji se odnosi na nekorištenje tipke za poziv zelenog svijetla za prelazak pješačkog prelaza preko državne ceste, te je isti riješen intervencijom komunalnog odjela, čiji su djelatnici izvršili postavu dodatnog natpisa (uz već postojeći na samom uređaju)“, stoji u odgovoru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije