U Knjižnici i čitaonici Prelog obilježen Dan hrvatskih knjižnica

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama, s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga obilježila je ovaj dan organizacijom dana otvorenih vrata, prigodnim posjetima vrtićkih skupina iz Dječjeg vrtića Fijolica, književnom tribinom i izložbom. U okviru dana otvorenih vrata, posjetitelji su se mogli informirati o uslugama Knjižnice putem promo-materijala, brošura, letaka i bookmarkera, iskoristiti neke od ponuđenih besplatnih aktivnosti (besplatno korištenje računala, wi-fi i posudba dodatne knjige), te pročitati novine uz besplatnu kavu ili čaj.

Prilikom posjeta knjižnici, vrtićanci su se preobrazili u doktore za knjige, odslušali priču o potrganoj knjizi te su pomogli knjižničarki tu istu knjigu popraviti u posebnoj ambulanti za oštećene knjige. Uz zabavu, djeca su ponovila pravila ponašanja u knjižnici te su naučila kako se pravilno postupa s knjižnom građom i na koji način knjižničari popravljaju istu prilikom oštećenja.

Na književnoj tribini gostovao je Božidar Glavina, priločki pjesnik i dramski pisac, voditelj i jedan od osnivača Priločke amaterske scene te član Društva hrvatskih književnika.

Goste je upoznao sa svojim interesima vezanim uz knjige, objasnio svoju strast za pisanjem i kazalištem, te progovorio o putu kojeg je prošao u svom spisateljskom životu, nagradama i brojnim drugim temama. Za potrebe tribine, izvedena su i dva kratka skeča iz drama “Vaga” i “Kak započeti z nova?”.

Za kraj obilježavanja ovog važnog datuma, otvorena je izložba rukotvorina “NINAART”. Kao malu zahvalu za potporu u našim projektima i aktivnostima povodom Mjeseca hrvatske knjige te projekta kojeg financira Rotary Club Prelog, “Knjiški anđeli”, postavljena je prigodna božićna izložba radova Jagode Malčić iz Varaždina.

Ovom izložbom također dajemo i doprinos nadolazećem Božićnom sajmu u Prelogu kojeg organizira Turistička zajednica Grada Preloga. Izložba će biti dostupna do petka, 19. prosinca 2014.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije