Iz centra Preloga uklonjena potencijalna ekološka bomba

Metalni spremnik zapremnine oko 30.000 litara, u kojem se više od 30 godina čuvalo gorivo za zagrijavanje bivše robne kuće u Glavnoj ulici u Prelogu, izvađen je u petak iz zemlje i otpremljen na rezanje.

Time je, kažu u Gradskoj upravi, uklonjena ekološka bomba usred grada. No, je li zbrinjavanje spremnika u kojem su se nalazili ostaci mazuta, nafte ili loživa ulja, provedeno stručno i po propisima?

Neki očevici tvrde da se iz spremnika izlila tamna, gusta tekućina, a prolaznici su i snimili dno jame prekriveno istom tom tekućinom. – Nevjerojatno je da danas, kad se toliko govori o ekologiji, s naftnim derivatima rade ljudi za koje nije sigurno jesu li za to osposobljeni. Doma imamo hidrofor i želim znati može li to što se izlilo utjecati na podzemne vode! – kaže stanar Sajmišne ulice.

Radnici su tijekom petka i subote ispumpavali ostatke, a potom jamu zatrpali. Gradski pročelnik Željko Poredoš kaže da nema informacije da je nešto iscurilo iz rezervoara nakon vađenja. – Ta tekućina koja se vidjela na dnu jame je obična oborinska voda na kojoj su plivali tragovi goriva. To je ostatak iz komora koje su bile povezane sa spremnikom, a riječ je o zanemarivim količinama – kaže Poredoš. Voditelj gradilišta Marin Petković iz Tegre tvrdi da je izlijevanja iz rezervoara bilo.

– Kad ga je dizalica podigla i stavila na kamion, počelo je curiti. Brzo smo ga podigli, očistili cestu s pijeskom, vratili ga i iscijedili. Bilo je i nešto sitno oborinskih voda – kaže Petković. Prema njegovoj procjeni, u petak je ispumpano oko 1200 litara tekućine, a u subotu još oko 800 litara.

– Tvrtka koja je preuzela spremnik je angažirala dizalicu i šleper, a naše je bilo samo da otkopamo – pojašnjava. I vozač kamiona potvrdio je da je bilo izlijevanja, ali ne zna u kojoj količini. Na dnu dviju komora je beton, a zasad nema stručnog tumačenja može li proliveno gorivo dovesti do zagađenja. Ne zna se ni koliko je točno iscurilo.

Taj dio grada je, inače, u drugoj vodozaštitnoj zoni. Izvođači koji su vadili spremnik tvrde da nisu znali koliko je velik jer za njega nije postojala dokumentacija!? U Gradu ističu da je najvažnije da je iz središta grada uklonjena potencijalna ekološka bomba. Spremnik je izvađen u sklopu radova na rekonstrukciji raskrižja Sajmišne i Glavne ulice, na kojem će se postaviti semafori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije