FOTO: Dani otvorenih vrata GKP Pre-kom iz Preloga

S ciljem inforimiranja korisnika o postojećom sustavu gospodarenja otpadom, ostvarenim rezultatima i obavezama koje su pred njima, Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom u Prelogu je u petak, 4. srpnja organiziralo Dane otovrenih vrata.

Pre-kom je s radom započeo 19. veljače 2002 godine, od strane Grada Preloga kao jedinog vlasnika društva. Početkom 2014. godine izvršena je dokapitalizacija tvrtke od strane donjo međimurskih općina (Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Kotoriba) te postaje komunalna tvrtka svih jedinica lokalne samouprave donjeg Međimurja.

Njihove su osnovne djelatnosti zbrinjavanje otpada, parkiranje, pogrebne usluge, dimnjačarska služba, te uređenje groblja i javnih površina.  Direktor tvrtke Siniša Radiković u svom je obraćanju kazao kako su Pre-kom, Grad Prelog i spomenute općine početkom 2006. godine dogovorile su izgradnju zajedničkog sustava gospodarenja otpadom donjeg Međimurja.


U izgradnju sustava gospodarenja otpadom investirano je blizu 6 milijuna kuna

Strateškim planom razvoja predviđeno je uvođenje sakupljanja komunalnog otpada, glomaznog otpada, uvođenje primarne selekcije, povećanje i modernizacija voznog parka, izgradnja reciklažnog dvorišta. Temeljem novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom užurbano se priprema sakupljanje i obrada biorazgradivog otpada.

Ovim zajedništvom u posljednjih osam godina izgradili su jedan od ponajboljih sustava gospodarenja otpada u našoj zemlji, naglasio je Radiković. Do sada je u izgradnju sustava gospodarenja otpadom investirano je blizu 6 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Napore i kvalitetu izgrađenog sustava prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša s kojim je dogovoreno sufinanciranje uvođenje posljednje potrebne usluge sakupljanja biorazgradivog otpada i izgradnja i opremanje veće sortirnice korisnog otpada u sklopu reciklažnog dvorišta.


U Pre-komu zaposleno 60 ljudi

Na poslovima gospodarenja otpadom zaposlilo se 14 novih radnika  s područja 7 JLS donjeg Međimurja, a nove investicije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša omogućiti će zapošljavanje još 9 novih radnika. Danas ukupno tamo radi 60 ljudi. Radiković je rekao kako su reciklažno dvorište gradili pet godina, a pred njima je podjela kanti za sakupljanje biorazgradivog otpada i izgradnja kompostane za obradu istog za što je odabran izvođač radova, a projekt je vrijedan 2,9 milijuna kuna.

U reciklažno dvorište, u tvornici za obradu korisnog otpada doveze se i obradi 750 tona otpada godišnje koji se najviše skuplja na kućnom pragu. Na kraju se Radiković zahvalio svima na podršci i razumijevanju u izgradnji zajedničkog sustava gospodarenja, Županijskom uredu za graditeljstvo, prostorno planiranje i zaštitu okoliša te djelatnicima Grada Preloga na savjetima i izdanoj građevinskoj dozvoli za izgradnju kompostane u roku 12 dana.


Novo vozilo vrijedno više od 1,4 milijuna kuna

Naravno, nije zaboravio radnike koji skupljaju otpad po suncu, kiši i snijegu jer i oni svakodnevno daju obol ostvarenim rezultatima. Na dobrom i uspješnom radu čestitali su im preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek i međimurski župan Matija Posavec koji je naglasio kako je Međimurje jedna bolja i naprednija Hrvatska što se komunalne infrastrukture i gospodarenja otpadom tiče.

Tom je prilikom djelatniku Pre-koma predao ključeve novog modernog vozila za sakupljanje biorazgradivog otpada vrijednog nešto više od 1,4 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša kupnju istog financirao je s 40 posto.

Članovi Skupštine Pre-koma Đurđica Slamek i Ljubomir Kolarek simboličnim rezanjem vrpce otvorili su novu građevinu u kojoj se nalaze garaže i mini sortirnice te reciklažnog dvorišta usklađenog s novim pravilnikom Pre-koma, dok je nove prostore i vozilo blagoslovio prečasni Antun Hoblaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije