Održana završna konferencija međunarodnog projekta PRO MUR

U Hotelu Panorama u Prelogu je održana završna konferencija projekta “Razvoj pročistača otpadnih voda u Letenju i kanalizacije u jugozapadnom dijelu Grada Preloga, koji je odobren u sklopu IPA programa pogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013”.

Govoreći na konferenciji o samom projektru direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak je kazao kako su Međimurske vode Čakovec, za javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju, te Grad Prelog bili hrvatski  partneri projekta PRO MUR. U sklopu tog projekta izgrađen je   sustav odvodnje u jugozapadnom dijelu Preloga u dužini 1731 m čime je omogućeno 184 priključaka na kanalizaciju. Time je dovršena izgradnja kanalizacije ovog dijela naselja, prema izdanoj građevinskoj dozvoli iz 2005. godine.

Topolnjak se također  zahvalio  izvođaču radova Tegri d.o.o. Čakovec i tvrtki Rescon d.o.o. Čakovec koja je obavljala stručni nadzor nad gradnjom, kao i  djelatnicima Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ispostava u Prelogu za odličnu suradnju i brzo i efikasno rješavanje svih poslova u vezi izdavanja građevinske i uporabne dozvole. Posebno pak je istaknuo kako realizacija projekta  ne bi bila moguća bez vodećeg partnera  Općine Letenje koja je odradila veći dio administrativnih poslova uz  zajedničkim tehničkim tajništvom Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska.


Ovaj projekt bio je od velike važnosti  za Prelog

Ovime smo smo riješili, kazao pak je je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, dva kilometra kanalizacije dviju najstarijih ulica u gradu, Dravske i Matije Gupca. Sada nam ostaju još četiri ulice približno iste dužine (nešto više od dva kilometra), no nadamo se da ćemo s našim partnerima na hrvatskoj strani , a to su  Međimurske vode, kao i s partnerima i prijateljima na Mađarskoj strani pronaći zajednički jezik i interese da pokrenemo izgradnju kanalizacijske mreže.

Želja nam je da ove godine započnemo s Ulicom Vladimira Nazora i da onda kroz dvije do tri godine rješimo kompletnu kanalizaciju u Prelogu. Kanalizacija u ostalim prigradskim naseljima je u fazi projektiranja, asve je naravno vezano uz aglomeraciju Donja Dubrava.


Novom tehnologijom pročišćena voda se vraća u Muru

Mađarska općina Letenye je u sklopu ovog projekta povećala kapacitet Pročistača otpadnih voda Letenye te modernizirala tehnologiju pročišćavanja i sada se koristi inovativna metoda pročišćavanja pomoću aktivnog mulja koja ima veliku sposobnost uklanjanja nutrijenata (uglavnom dušik i fosfor). Otpadni mulj se stabilizira i dehidrira u posebnim jedinicama za kompresiju i dehidraciju i zbrinjava na ekološki prihvatljiv način kazao je Arpad Pinter projektni menađer iz Mađarske.

Pročišćene otpadne vode ispuštaju se u rijeku Muru kroz cjevovod dužine od 2.424 metara. Projekt ima direktan utjecaj na čišći okoliš i sprječavanje daljnjeg zagađenja prirode za sva naselja nizvodno rijeke Mure, kako s mađarske tako i s hrvatske strane, što je velik doprinos kvaliteti vode iz rijeke Mure za sve stanovnike donje međimurskih naselja nizvodno od Letenya, kao i veliki doprinos zaštiti pitke vode iz vodocrpilišta Prelog, kazao je tijekom završne konferencije Pinter.

Opći cilj projekta bio je stvoriti uvjete za održivi razvoj i zaštitu okoliša u području rijeke Mure. Specifični cilj pak  je sprečavanje zagađenja rijeke Mure i okoliša nepročišćenima otpadnim vodama, a time i zaštita podzemnih pitkih voda. Dodana vrijednost projekta je, uz čišći okoliš, unapređenje uvjeta za društveni i ekonomski razvoj pograničnog područja.

Spomenimo na kraju i to da je tehnički pregled obavljen 6. lipnja 2014., a uporabna dozvola biti će izdana po priključenju izvedene kanalizacije na Pročistač otpadnih voda u Donjoj Dubravi. Ukupni vrijednost projekta je 1.833.568,00 eura, od čega je za rekonstrukciju pročistača Letenye  utrošeno 1.029.084,00 eura, dok su za izgradnju kanalizacije u Prelogu Međimurske vode d.o.o. utrošile 804.484,00 eura.

Najnovije