Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
FOTO Proslavljen blagdan Male Gospe u Hemuševcu

FOTO Proslavljen blagdan Male Gospe u Hemuševcu

Prošlog je petka, 8. rujna 2017. godine, u Hemuševcu proslavljen blagdan Male Gospe, mjesno proštenje. Hemuševec je prošle godine proslavio 750. godina svoga postojanja.

Naime, u budimpeštanskim je arhivima pronađen dokument koji govori o prvom spominjanju mjesta Hemuševec 1266. godine. Radi se o darovnici ugarskog kralja Stjepana iz 1266. godine kojom daruje posjede, magistru Kazimiru te između ostalih plemića, i Hemušu, po kojem je Hemuševec dobio ime. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza. Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću.

Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Mještani Hemuševca i njihovi gosti i ove su godine vjerskim, sportskim i zabavnim sadržajima obilježili dan svojega mjesta, javlja Prelog.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!