‘ETNO’ KAO TEMA na ovogodišnjoj Gastromaniji u organizaciji Srednje škole Prelog

U subotu, 6. svibnja ove godine Srednja škola Prelog organizira Gastromaniju. Riječ je o gastro manifestaciji koju radimo 4. godinu za redom, a na kojoj pripremamo jela u kotlićima na otvorenom.

Gastromanija će trajati od 8 sati do 11:30 sati, a održat će se na Trgu Slobode u Prelogu (ispred Doma kulture).

Tema ovogodišnje Gastromanije je ‘etno’. U skladu s tim pripremat ćemo temfanje sa širokim rezancima, po starinskom međimurskom receptu.

Imat ćemo 8 ekipa, od čega 6 ekipa sastavljenih od budućih kuhara i turističko hotelijerskih komercijalista, s nastavnikom kuharstva, jednu ekipu nastavnika škole iz nastavnih predmeta koji nisu ugostiteljski, te jednu ekipu Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog.

U svim ekipama bit će i po jedan učenik neke od međimurskih osnovnih škola, pošto je jedan od ciljeva Gastromanije i upoznavanje osmaša sa Srednjom školom Prelog i njenim radom.

U tu svrhu ovih dana obilazimo osnovne škole i pozivamo osmaše da nam se priključe ili kao kuhari ili samo kao dragi gosti.

A osim kuharskog dijela pripremamo i cijeli niz drugih zanimljivih sadržaja. Tako ćemo kao i ranijih godina imati 15-tak raznovrsnih radionica kroz koje ćemo pokazati rad škole, s naglaskom na zadanu temu – etno.

Bit će tu starinskih kolača, prikaza starinskih sprava i načina mjerenja težina, visina i sl. (to će pokazati fizičari gimnazijalci), starinskih dječjih igara, prikaza mita od Pesjaneku, zdravi kutak s prikazom starinskih načina i metoda liječenja (čajevi, domaći balzami i kremice – izrađuju kemičari gimnazijalci), zatim Vježbovne tvrtke škole, prezentacija prijedloga očuvanja okoliša konkretno od plastičnih vrećica (ekonomisti), izrade torti na starinski način (slastičari), kavica i čajeva napravljenih ‘po starinski’ (konobari), radionicu prikaza tradicijskih međimurskih jela kroz povijest, prikaz izrade peciva ‘po starinski’ (pekari) i još puno toga.

Spomenimo i da ćemo imati i štand s našim međunarodnim projektima, ali i tombolu, palačinkaonicu, ulične performere, plesače itd.

Posebnost ovogodišnje Gastromanije je novi ‘ulični’ specijalitet, koji smo nazvali ‘Međimurski zmotanec’. Radi se o brzom i jako finom jelu ‘s nogu’. Pozivamo sve da dođu i probaju ‘zmotance’.

Pripremljena jela u kotlićima ocjenjivat će stručni žiri, a potom će porcije biti podijeljene posjetiteljima.

Posebno smo ponosni što je Gastromanija ove godine uvrštena u program obilježavanja Dana međimurske županije.

Svrha Gastromanije je promocija škole, njegovanje tradicije, obogaćivanje turističke ponude Grada i županije, ali i druženje te davanje prilike mladima (učenicima) da pokažu što znaju i umiju.

‘Dođite nam svi!’, kažu iz Srednje škole Prelog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije