FOTO: Barokne večeri u Prelogu uz Ansambl Regina Iberica

Festival Varaždinske barokne večeri Prelog je, u nedjelju, 2. listopada, ugostio osmnaesti puta. To je najznačajnija glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu.

Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina. Unatrag sedam godina festival svake godine ima zemlju partnera. Do sada su zemlje partneri bili Njemačka, Češka, Poljska, Slovačka, Izrael, Austrija, Ruska Federacija, Italija, Francuska, a ove je godine to Španjolska.

Sljedeće godine partner Varaždinskih baroknih večeri bit će Mađarska. 46. Varaždinske barokne večeri nude ukupno 25 koncerta 18 ansambala u deset gradova i mjesta sjevera Hrvatske te još 12 različitih popratnih programa, od izložbi do prezentacija gastronomije. Osim u Varaždinu koncerti se održavaju u Trakošćanu, Lopatincu, Varaždinskim Toplicama, Belcu, Vinici, Križevcima, Prelogu, Ludbregu i Krapini.

Prelogu se predstavio ansambl Regina Iberica koji čine Laura Casanova (čembalo), Antoine Ladrette (barokno violončelo), Victor Sorda (tenor) i Delia Agundez (sopran). Ansambl Regina Ibérica, za kojeg je karakteristična posvećenost španjolskoj baroknoj vokalnoj glazbi i fokus na najnovijim povijesnim kriterijima, osnovala je Laura Casanova 1998. godine.

U 2015. godini, najznačajnija je objava njihovog trećeg albuma The 12 Musicians of Iriarte ( Iriarteovih 12 glazbenika ), koji sadrži djela španjolskih skladatelja triju stoljeća. Nastao na temelju pjesme The Music (Glazba) Tomása de Iriartea, ovaj album donosi neobjavljena djela i prve snimke objavljenih djela, ali i nove verzije poznatih djela iz područja rane glazbe. Regina Ibérica nastupala je na Festivalu rane glazbe u St. Petersburgu i na Konzervatoriju u Moskvi.

Održala je koncerte u nekoliko španjolskih gradova, u Bremenu, Budimpešti, Münchenu, Bergenu (Norveška), Varšavi, Gdanjsku, Parizu, Rimu i u Bruxellesu. Trenutno Regina Ibérica vodi nove projekte u Japanu, Kolumbiji, kao i u Španjolskoj. Njihova prva dva albuma su: “It is love, ay, ay” (To je ljubav) s ljudskim elementima španjolskog baroka i Handel before “The Messiah” (Handel prije “Mesije ), koji sadrži Handelove kantate naknadno pretvorene u skladbe za zbor u Mesiji; oba albuma izdala je kuća Verso.

Program pod nazivom Es el amor, ay, ay (To je ljubav) oduševio je prepunu crkvu sv. Jakoba ap. st. U Prelogu, a među brojnim posjetiteljima bili su i veleposlanik Španjolske u Hrvatskoj Nj. E. Eduardo Aznar Campos, ministar u Vladi Republike Hrvatske Darko Horvat, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, direktor Koncertnog ureda Varaždin Rajmond Rojnik te njihov domaćin, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, javlja Prelog.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije