grad mursko središće

VIJEĆE ZA PREVENCIJU Novi napad na policajca u Sitnicama: ‘Ne trepeće, nego gori crveno u gradu i policiji’

U nedjelju je bio napad Roma na policajca i nama u policiji gori crveno. Imam osjećaj kako vodstvo Roma u Sitnicama drži fige u džepu, naglasio je mr.sc. Miljenko Vrbanec, načelnik PP Mursko Središće, oslikavajući ugroženost većinskog naroda od strane neodgovornih Roma.

Danas, 3. dana veljače, održana je 22. sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Mursko Središće, sa samo jednom točkom Dnevnog reda, a to je Stanje sigurnosti s prijedlogom mjera za poboljšanje.

Uvodno su o stanju sigurnosti na području grada govorili središćanski gradonačelnik Dražen Srpak i načelnik Policijske postaje Mursko Središće, mr.sc. Miljenko Vrbanec. Srpak je ustvrdio kako mu se čini kako je nakon svake održane sjednice ovog vijeća stanje sigurnost korak unazad, o čemu govore incidenti koji su se proteklih dana dogodili na području grada, te je zaključio kako je prema tome ocjena rada povjerenstva nula (0).

– Straši me mentalni sklop kod romske djece. Incidenti su sve ozbiljniji. Djeca su počela pljačkati trgovine, nasrću na ljude i policiju. Godinama mi u vijeću i gradu radimo i gradimo povjerenje Roma prema većinskom narodu i obrnuto, u što uključujem i vrtić, školu, zajednicu… Kao saborski zastupnik učinit ću što smatram da moram, jer gurati glavu u pijesak ne donosi ništa. Pitam se, jesu li zakoni u redu i stječem dojam kako nam situacija izmiće kontroli, naglasio je Srpak, poručivši Romskoj zajednici u Sitnicama, kako nema podjele na VAŠI i NAŠI, jer su Romi dugogodišnji žitelji Murskog Središća i kako nemaju druge Domovine osim Hrvatske.

Primatelji socijalne pomoći redovito se kockaju i klade

Načelnik središćanske policije mr.sc. Miljenko Vrbanec, kazao je kako od 4 kaznena djela počinjena minulih dana, 3 su počinili žitelji Romskog naselja Sitnice. Naglasio je kako u policiji ‘gori crveno svijetlo’ čemu je pridonio nedjeljni napad Romkinje na policajca.

– Događaji minulog mjeseca u kaznenom dijelu su navezan na Romsko naselje Sitnice. Opljačkan je Slovenac, dogodila su se razojništva u trgovinama u Murskom Središću i Štrukovcu, a sada je napadnut i naš policajac. Nama u policiji gori crveno svijetlo i ne znam što se još mora dogoditi. Vidimo i znamo kako su primatelji socijalne pomoći iz Sitnica redoviti kockari i kladioničari. Imam osjećaj, kako čelnici Roma u Sitnicama drže fige u džepovima, istaknuo je Vrbanec, očima ciljajući prema Miloradu Mihanoviću, predsjedniku VMO Sitnice i članu vijeća.

Pojedinci iskorištavaju vašu i našu dobrotu

Predstavnik Roma Milorad Mihanović, rekao je kako je većini Roma u Sitnicama neugodno što kaznena djela čine njihovi sumještani i kvare sliku, jer većina Roma je domoljubna i poštena. 

– Mi znamo kako je Hrvatska naša domovina i kako je Grad Mursko Središće i naš grad i nije istina da držimo fige u džepovima, jer mi ‘čelnici’ često razgovaramo i stidimo se postupaka naših sumještana. I nama, jednako kao i vama svima gori crveno svijetlo, ali zla čine pojedinci koji iskorištavaju vašu i našu dobrotu. Moram reći kako nisam zadovoljan radom policije, koja često puta maltretira mene, a ne drznike. Nama normalnim Romima je jednako teško kao i svima drugima neugodno što naši sumještani, koji su pojedinci čine sramotu, kazao je Mihanović. Replicirao mu je Vrbanec, rekavši, kako se ne radi o pojedinicima nego ‘pojedincima na metar’. 

Sve više mladih u Sitnicama konzumira droge

O romskoj problematici govorili su i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Alenka Bilić i ravnatelj OŠ Mursko Središće Elvis Šarić

– Nama u centru ne gori crveno, nego mi gorimo, a moguće je da i izgorimo. Problema s mladim Romima je ogromno, poglavito ovima do 14. godine starosti za koje smo mi odgovorni i učinkoviti, ali zato je pravosuđe nedorečeno. Ogroman problem je kamo smjestiti djecu izuzeto iz obitelji i nema mjesta u Hrvatskoj gdje nisu smješteni mladi iz Sitnica. U Hrvatskoj nema ustanove za djevojčice i djevojke, a na djelu su i ‘romski zakoni’ koji su u koliziji s državnima. Žalosno, ali istinito je kako u Sitnicama djeca konzumiraju droge (ecstasy, marihuana i druge). Hrvatsko ministarstvo bježi od odgovornosti i mi si sami moramo pomoći, istaknula i zavapila je Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec. 

Škola nema problema s romskom djecom

– Naša škola nema većih problema s učenicima romske populacije i situaciju ocjenjujem dobrom. Nema tučjave, nema krađa niti drugih ispada. Mogu kazati kako funkcioniramo dobro, međutim sustav općenito nije dobar. Pogotovo se dobro ne prati razvoj djece od prve do treće godine života, kada ona poprimaju navike i običaje svoje obitelji, a čujemo kako ove probleme čine mladi. Djeca takvog uzrasta u romskim zajednicama teško žive, naglasio je ravnatelj Osnovne škole Mursko Središće Elvis Šarić.

Vijeće je donijelo zaključak da gradonačelnik i saborski zastupnik Dražen Srpak,u Hrvatskom saboru govori o ovoj temi koju u Murskom Središću, ali i u Međimurju  
sami ne možemo razriješiti.

– Ovo je goruća tema i postavit ću u Hrvatskom saboru zastupničko pitanje ili pronaći drugi način da skrenem pozornost zastupnika na ovaj problem. U Hrvatskom saboru ne sjede ne dobri ljudi, nego oni nemaju sliku o tome kako je to na ‘terenu’, istaknuo je Srpak. Milorad Mihanović, zatražio je da na slijedeću sjednicu Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Mursko Središće, dođe (bude pozvan) netko iz Državog odvjetništva, koje je dio sustava koji ne procesuira počinitelje kaznenih djela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije