BRAĆA STOMATOLOZI

IVONA I KARLO POSAVEC IZ ČAKOVCA Pravilna higijena pola je zdravlja, pazite na svoje zube! 

Važnost oralne higijene potrebno je usaditi djeci već od najranije dobi, kao i redovni posjet stomatologu, upravo kako bi se u kasnijoj životnoj dobi smanjio strah od odlaska zubaru, a time naravno i spriječila razna oboljenja

U ožujku je već tradicionalno naglasak na oralnom zdravlju, a koliko je ono zaista važno i zašto o njemu treba i više govoriti, razgovaramo sa stomatolozima iz Čakovca, braćom Posavec, Ivonom i Karlom koji zajedno rade u vlastitoj ordinaciji.

Ivona Posavec (32) u vlastitoj ordinaciji u Čakovcu radi već šest godina, dok joj se brat Karlo (27) timu pridružio pred dvije i pol godine. Rade zajedno na dvije radne jedinice, a prekrivaju sve elemente stomatologije.

U obitelji od ranije nemaju stomatologa, a zanimljivo je kako je Karlu Ivona prenijela ljubav prema ovom zanimanju. Ivona je više koncentrirana na dentalnu protetiku i estetiku lica, dok je Karlo više orijentiran na kirurgiju i parodontologiju. 

Oralna higijena je ključni aspekt općeg zdravlja koji često ne dobiva dovoljno pažnje. Redovita briga o usnoj šupljini ne samo da doprinosi očuvanju zdravih zubi i desni, već i sprečava širenje bakterija koje mogu uzrokovati različite bolesti.

Kako nastavlja naša sugovornica Ivona Posavec, oralna higijena nije samo stvar estetike, već i ključni faktor općeg zdravlja. Redovito četkanje zubi, čišćenje zubnim koncem, posjeta stomatologu i zdrava prehrana igraju ključnu ulogu u očuvanju oralnog zdravlja i prevenciji različitih bolesti. Investiranje vremena i truda u oralnu higijenu sada može donijeti dugoročne koristi za cjelokupno zdravlje i blagostanje.

Važnost oralne higijene potrebno je usaditi djeci već od najranije dobi, kao i redovni posjet stomatologu, upravo kako bi se u kasnijoj životnoj dobi smanjio strah od odlaska zubaru, a time naravno i spriječila razna oboljenja. 

– Ono što bih istaknula, a važno je za svakodnevnu higijenu je dva do tri puta dnevno četkanje zubi po tri minute, korištenje konca, a što ljudi često zanemare, također kao i četkanje jezika. Moramo napomenuti i važnost uravnotežene prehrane i svakako redoviti posjet stomatologu, svakih šest mjeseci, govori Ivona Posavec. 

U današnje vrijeme se preporuča korištenje električnih četkica. Najnovija istraživanja su pokazala kako zbog dodatne sile koju imaju svakako bolje očiste zube, a adekvatnih korištenjem ne oštećuju dodatno zube. Često se smatra da je to prejaki pritisak, no nije. Prednost je što električne četkice imaju manju glavu, a time lakše dopiru do mjesta na kojima se plak više nakuplja, ističe stomatologinja. Kao i kod mehaničkih, glavu četkice potrebno je mijenjati svaka dva do tri mjeseca. 

Iako bi do sada to već morali znati, važno je ponoviti zašto je oralna higijena od vitalne važnosti:

Prevencija karijesa: Redovito četkanje zubi, korištenje zubnog konca i ispiranje usta antibakterijskim tekućinama uklanja ostatke hrane i bakterije koje mogu uzrokovati karijes. Time se održava zdravlje zubi i sprječava nastanak bolnih karijesa.

Zdrave desni: Nepravilna oralna higijena može dovesti do upale desni i paradentoze. Redovito četkanje i čišćenje zubnim koncem pomaže u uklanjanju plaka i sprječavanju nakupljanja bakterija koje mogu uzrokovati gingivitis i druge probleme s desnima.

Sprečavanje lošeg daha: Loš dah može biti posljedica bakterija i ostataka hrane u ustima. Redovito četkanje zubi, čišćenje jezika i korištenje zubnog konca može ukloniti uzroke lošeg daha i osigurati svježi dah.

Opće zdravlje tijela: Postoje dokazi koji sugeriraju vezu između loše oralne higijene i razvoja ozbiljnijih zdravstvenih problema poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i problema s trudnoćom. Redovita briga o oralnom zdravlju može smanjiti rizik od ovih komplikacija.

Estetski aspekt: Zdravi zubi i svjež dah doprinose boljem izgledu i samopouzdanju. Redovito održavanje oralne higijene pomaže u očuvanju bijelih i sjajnih zubi, što može poboljšati cjelokupan izgled osobe.

Ekonomska ušteda: Prevencija je uvijek bolja od liječenja. Redovita briga o oralnom zdravlju može smanjiti troškove liječenja dentalnih problema poput karijesa, upale desni i drugih oralnih bolesti.

Ukratko, oralna higijena nije samo stvar estetike, već i ključni faktor općeg zdravlja. Redovito četkanje zubi, čišćenje zubnim koncem, posjeta stomatologu i zdrava prehrana igraju ključnu ulogu u očuvanju oralnog zdravlja i prevenciji različitih bolesti. Investiranje vremena i truda u oralnu higijenu sada može donijeti dugoročne koristi za cjelokupno zdravlje i blagostanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije