MURSKO SREDIŠĆE

KRASI CENTAR GRADA Novi ukras gradu rudara – drvena lokomotiva s huntekima

Centar Murskog Središća dobio novi ukras – lokomotivu s huntekima izrađenu od drva - djelo Rajka Bogdana

Grad Mursko Središće odavno je odredio smjer svoje prezentacije kroz turističku ponudu – predivni krajobraz rijeke Mure i bogata rudarska baština.

Simbolika je vidljiva na svakom koraku, a ovih je dana centar Murskog Središća dobio novi ukras – lokomotivu s huntekima izrađenu od drva, djelo Rajka Bogdana, predsjednika Mjesnog odbora.

Iako se rudarilo samo 53 godine, to je razdoblje od 1919. do 1972. godine Murskom Središću ostavilo trajni identitet, a stariji se građani, a i oni mnogi srednje dobi dobro sjećaju štrekice i cugeca koji su prolazili ulicama Murskog Središća, ali i okolnim naseljima. To je bio način transporta ugljena između svih jama i separatora, a posljednjih je godina bilo pokušaja nabave stare uskotračne parne lokomotive, međutim, primjerci su jako rijetki, a cijena strahovito visoka, baš kao i cijena izrade autentične metalne replike.

Ipak, Rajko Bogdan je u slobodno vrijeme izradio repliku od drva, kao i repliku dva vagona. Cugec s huntekima postavljen je u stakleni okvir na travnatu površinu ispred gradske uprave, pa će i oni posjetitelji koji dolaze u Mursko Središće bez da su upoznati s poviješću naselja odmah znati – stigli su u grad rudara!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije