U Knjižnici ‘Nikola Zrinski’ predstavljen ‘Čakovečki šporhotek’

U četvrtak je u prostorima Knjižnice “Nikola Zrinski” u Čakovcu predstavljena grafička mapa pod nazivom “Čakovečki šporhotek“. Sadrži 12 grafika tradicionalnih međimurskih jela, nastalih tijekom likovne kolonije Z19 koja je lanjskog rujna održana u Čakovcu.

Mapu su predstavili profesor na Likovnoj akademiji u Zagrebu Robert Šimrak, predsjednik Likovnog udruženja Čakovec Toni Fažon te zamjenik gradonačelnika Čakovca Romano Bogdan. Mapa sadrži 9 grafika, a svakoj prethodi prigodni tekst o jelu koje se nalazi na slici, a koji je napisala Kristina Štebih. Predgovor o grafikama napisao je viši kustos Moderne galerije u Zagrebu Željko Marcijuš.

Radove su izradili studenti 4. i 5. godine Akademije Likovne umjetnosti, pod stručnim vodstvom profesora Roberta Šimraka i Nevenke Arbanas, te stručnog suradnika Ivana Konjušaka. Same grafike prikazuju lokalna čakovečka jela u interpretaciji studenata, a prikazane su na grafički način, odnosno svedene su na nekoliko boja. Zanimljivo je da su interpretacije jela nastale i na osnovu neposrednog iskustva studenata, što dodatno govori o njihovoj impresiji koja je iskazana u samoj grafici.

Prema riječima profesora Šimraka, riječ je o kvalitetnim radovima koji su tek početak neke daljnje suradnje na povezivanju gastronomije i likovne umjetnosti na području Grada Čakovca. Inače, ideja da se sublimira umjetnosti i kulinarstvo potekla je od prof. Šimraka koji je porijeklom iz Međimurja, a međimurska jela u njemu bude posebne emocije.

Grafička mapa napravljena je u 20 limitiranih primjeraka, a tiskana je u čakovečkoj tiskari “Printex”. Inače, trenutno se u Čakovcu održava druga likovna kolonija pod nazivom Z20, a studeni se ovaj put bave temom Priroda i Čakovec, koje će rezultirati akrilima na platnu većih dimenzija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije