I čakovečka publika imala je sreću “učiti” u Ritinoj školi

Svaka stolica, ali i stajaće mjesto ponovo su bili puni u Atriju Starog grada, gdje je u sklopu manifestacije Ljeto u gradu Zrinskih igrala predstava “Ritina škola” kazališta Planet art. Smijeh i pljesak publike još jednom su potvrdili zbog čega je upravo predstava britanskog dramatičara Willyja Russella jedan od najpopularnijih svjetskih modernih komedija. “Ritina škola” nasmijava, zabavlja i nudi podosta materijala za razmišljanje, kao i najvažnije adute gotovo bilo koje predstave – zanimljive i prepoznatljive likove te uvjerljive glumce. Nataša Janjić odlično je utjelovila vrckastu i znatiželjnu frizerku Ritu, a Marko Torjanac rezigniranog profesora književnosti Pravdana.

Torjanac, koji je i režirao predstavu, kazao je kako je predstava dobra zbog brojnih slojeva koji je sačinjavaju, a jedan od razloga dobrog prijema kod čakovečke, a i hrvatske publike je i dobra prilagođenost teksta našem podneblju.

– Upravo zbog toga, bilo je potrebno napraviti nekoliko zahvata, kazao je Torjanac, u smislu odnosa mladih ljudi danas, zapravo odnosa naše zemlje prema obrazovanju. Tako ova predstava ima jedan drugačiji predznak nego što ima britanski tekst, jer oni nemaju ove probleme, odnosno, njihovi su znatno razlikuju od hrvatskih. Oni se jednostavno, izvodeći na hrvatskoj sceni ne bi mogli iščitati, odnosno ne bi korespondirali s našom stvarnošću. No, osnovna ideja i taj jedan “pigmalionski odnos” koji se provlači kroz predstavu je vjeran originalu.

Marko Torjanac kao profesor i Nataša Janjić Lokas kao Rita bili su zabavni, ali i uvjerljivi u svojim ulogama životnog gubitnika i djevojke koja se još uvijek nada da je neki drugi, bolji život, mogućnost koja čeka na putu znanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije