Svečana sjednica Grada Čakovca: Edi Lukmanu nagrada za životno djelo

U petak je u prostorima čakovečkog Centra za kulturu održan najsvečaniji dio obilježavanja Dana grada – svečana sjednica Gradskog vijeća. Osim rezimiranja svega učinjenog u proteklih godinu dana iskazivanja planova za naredno razdoblje, podjeljena su i najviša priznanja Grada Čakovca za postignuća u protekloj godini te nagrada za životno djelo.

Predsjednik čakovečkog Gradskog vijeća Jurica Horvat u svom je govoru naglasio da Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo građana našeg grada, mora prepoznati njihove potrebe i želje, što nije uvijek lako. “Rasprave, prepirke, pa i nadmudrivanja koja ponekad imamo na sjednicama vijeća u funkciji su tog prepoznavanja te za zadovoljstvom mogu reći da je velika većina njih doprinijela aktualnom uzletu našeg grada. A tome je tako, jer je svima nama, bez obzira na političke razlike, glavni interes razvoj Čakovca.”, rekao je Horvat.

“Brojne odluke koje smo donijeli, a direktno se ili indirektno odnose na to kakva prava i obveze naši građani imaju, kolike naknade, poreze i prireze plaćaju, koliko ih stoji vrtić i obrazovanje djece. Sve te odluke prošle su gradsko vijeće, a mi vijećnici, bez obzira na političke razlike na njih možemo biti ponosni. I zahvaljujući njima Čakovec je danas među najuspješnijim gradovima u Hrvatskoj.”, istaknuo je, među ostalim, predsjednik Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Grada Čakovca u svom se govoru osvrnuo na posao koji je obavljen u proteklih godinu dana, ali i tome na što se planira fokusirati u drugom dijelu mandata. “Stvarati industrije koje dosad ovdje nisu postojale i povećati dodanu vrijednost prioritet nam je u razdoblju koje je pred nama. Surađujemo s građanima, propitujemo njihove želje, potrebe i svi pokazatelji govore da idemo u dobrom smjeru. Čakovec se i danas nezaustavljivo mijenja.

Dok drugi vode bitke koje su odavno završene, mi se borimo da našoj djeci stvorimo uvjete za školovanje koje će im omogućiti upis na željene fakultete. Otvaramo nova radna mjesta, trudimo se u partnerskom odnosu s poduzetnicima stvoriti uvjete koji će im omogućiti zaradu, ali i ulaganje u zajednička dobra.

I u tome smo uspješni. U mnogočemu smo primjer ostatku zemlje.”, rekao je među ostalim Kovač te istaknuo da je čakovečka gradska uprava u nacionalnom je vrhu po transparentnosti rada i poslovanja te da Čakovec, razmjerno broju stanovnika, najviše novca u zemlji ulaže u sport, kulturu i udruge civilnog društva.

“Stvaramo grad poznat po inovacijama i novim tehnologijama. Uvođenjem besplatnog interneta u središtu grada prije dvije godine, električnih bicikla, nedavnim postavljanjem pametne klupice u središtu, stvaramo suvremeni grad u kojem su “high teh” sredstva komunikacije dostupna svim građanima, bez obzira na materijalni i društveni status.

No, time potičemo i građane, osobito mlade naraštaje na kreativnost i inovativnost. Ulažemo u ceste, dvorane, škole, javne objekte. Stvaramo uvjete dostojne modernog europskog grada i suvremenog društva. Grad jednakih mogućnosti za sve generacije.”, rekao je Kovač.

U ime gostiju, uzvanicima se obratio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Rekao je da je njemu ali i ostalim ministrima uvijek zadovoljstvo doći u Čakovec jer se ovdje rade konkretne stvari te se ne gubi vrijeme na bespotrebna prepucavanja. Kvalitetni projekti kakve Čakovec ima, uvijek će dobiti zeleno svjetlo u Zagrebu, a mnogi u Hrvatskoj mogu na čakovečkom primjeru učiti kako treba raditi, rekao je Jakovina.

Okupljenima se obratila i dječja gradonačelnica Adela Vaser, a u umjetničkom dijelu programa nastupio je Plesni studio Teuta iz Čakovca te dio Big banda Čakovec. Osim ministra Jakovine, na sjednici su bili i potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, ministar uprave Arsen Bauk, gradonačelnik Blagoevgrada Dr. Atanas Kambitov, predstavnici gradova prijatelja, župan Međimurske županije sa suradnicima, te gradonačelnici i načelnici međimurskih općina i gradova.

U drugom dijelu sjednice podijeljena su najviša gradska priznanja, nagrada za životno djelo, zlatnik Grb Grada Čakovca, te Godišnje nagrade Grada Čakovca.

Nagradu za životno djelo dobio je Edo Lukman, dugogodišnji voditelj i osnivač Škole animiranog filma Čakovec. Zlatnik Grb Grada Čakovca dobio je srebrni olimpijac, gimnastičar Filip Ude. Godišnje nagrade dobili su Dobrovoljno vatrogasno društvo Krištanovec za područje udruga, a za zdravstvo i socijalnu skrb mr. sc. Narcisa Sluga, dr. med. Za područje gospodarstva nagradu je dobila tvrtka PIB Extra iz Štefanca, a za postignuća u području sporta i tehničke kulture Seniorska ekipa Teniskog kluba Franjo Punčec iz Čakovca. Godišnju nagradu za postignuća u području kulture i umjetnosti dobio je Studio suvremenog plesa Teuta iz Čakovca, dok je ona za područje znanosti, obrazovanja i sporta otišla u ruke Nevenke Šopar. U ime ovogodišnjih dobitnika, na nagradama se zahvalio Edo Lukman.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije