ZELENI ORMAR

FOTO U čakovečkoj knjižnici Nikola Zrinski otvoren Zeleni ormar s literaturom posvećenom prirodi

'Grad Čakovec i Međimurje jesu zeleni, ali moramo brinuti i o tomu što ćemo ostaviti u nasljeđe djeci i svima onima koji ostaju iza nas'

U prostoru stručnog odjela Knjižnice “Nikola Zrinski” u Čakovcu otvoren je Zeleni ormar u kojem se nalazi “živo zeleno štivo“. Naime, na inicijativu Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, zaživio je zanimljivi i svima koji uđu u knjižnicu, odmah vidljivi Zeleni ormar, koji će popularizirati autore i knjige na temu zelene misli.

Uz knjige, na policama će biti izložena top lista preporučenih stručno-popularnih knjiga iz područja ekologije, zaštite prirode te beletristike o ekološkim temama koju će preporučivati knjižničari i djelatnici Međimurske prirode.

Knjižničarka Sandra Mikac na samom početku ovog zanimljivog događanja kazala je kako je ideja o realizaciji projekta krenula spontano, na jednoj izložbi o leptirima.

-Ovaj zeleni ormar za nas je važan iz dva razloga, prvi je taj što je ova knjižnica nosi status zelene knjižnice jer svojim programima i aktivnostima doprinosi razvijanju zelene misli. Jedna od misija zelenih knjižnica je da one pružaju zelene misli i održive knjižnične usluge, da su same društveno održive i da su predane općim ekološkim ciljevima i programima. Drugi razlog je taj što se ovim ormarom povezujemo s Međimurskom prirodom, ustanovom koja brine o našoj prirodi i njezinoj zaštiti. Iza njihovog rada postoji velik broj izdanih publikacija koje se nalaze na policama čakovečke knjižnice i to štivo je vrlo često posuđivano.

Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode istaknuo je prilikom ove male, ali za zeleno štivo sigurno važne svečanosti kako je danas realizirana želja da se na policama ovog ormara nađu brojne knjige iz onog područja kojim se bavi Javna ustanova Međimurska priroda, a to je upravo zaštita prirode.

-Želja nam je da ovo bude zajednička misija s čakovečkom knjižnicom na putu da se Međimurci osvijeste o tomu da se priroda ne čuva samo po službenoj dužnosti već i znanjem koje se može pronaći na stranicama knjiga u Zelenom ormaru, koje će zasigurno promijeniti mišljenje svakog pojedinca o tomu koliko nam je čista i zdrava priroda potrebna, kako bi onda i mi mogli biti upravo takvi. Knjige na ovim policama mogu nam pomoći da razumijemo uzroke problema koje stvaramo prirodi, kao i njihove posljedice, odnosno da se aktivno i kao pojedinci uključimo u zaštitu okoliša i borbu za održivu budućnost.

Zeleni ormar otvorila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je tom prigodom kazala da je veseli što je u suradnji Knjižnice Nikola Zrinski i Javne ustanove Međimurska priroda ostvaren projekt koji će još više građane Čakovca, ali i cijele Međimurske županije upozoravati na to, koliko je zeleno važno.

-Grad Čakovec i Međimurje jesu zeleni, ali moramo brinuti i o tomu što ćemo ostaviti u nasljeđe djeci i svima onima koji ostaju iza nas. Zato, u zaštiti prirode moramo dati sve od sebe i u tu priču, ali prije svega djelovanje uključiti što više mladih. Literatura koja se nalazi na policama ovog ormara dobar je put prema tom cilju. Isto tako željela bi da i broj članova naše knjižnice iz godine u godinu bude sve veći, da i mladi shvate kako digitalno doba nije sve na svijetu jer knjiga i svaka pročitana stranica pružaju veliko bogatstvo znanja, bolje razumijevanje jezika i pobjedu nad već spomenutim, digitalnim preopterećenjem. Knjige nas mogu odvesti na daleka putovanja i u različita vremena, upoznati s novim ljudima i kulturama, a sve iz udobnosti naše fotelje.

Zeleni ormar realiziran je unutar projekta Multidisciplinarno jačanje kapaciteta i razvoj novih rješenja u svrhu očuvanja, zaštite, i povećanja brojnosti ugroženih zajednica divljih oprašivača i medonosne pčele unutar ekosustava, a projekt je prepoznatljiv pod akronimom BEE(A)WARE. Vodeći partner na projektu je Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, a projektni partneri su Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, Javni zavod Krajinski park Goričko, Galerija – Muzej Lendava i Nacionalni inštitut za biologijo. Jedna od tema projekta je medijska kampanja usmjerena na zaštitu divljih oprašivača, stoga je i grafički detalj na Zelenom ormaru, osmišljen uz dodatak simbolične ilustracije pčele.

Nakon svečanosti otvorenja Zelenog ormara, kojem su bili još nazočni i Nives Kolarić Strah, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije, te Ljubomir Ciglar, koji je ovu svečanost uveličao izvedbom jedne međimurske pjesme, za umirovljenike je održana radionica “Nek’ se pčele vesele”, a vodila ju je Sara Kočiš, viša stručna suradnica za edukaciju i interpretaciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije