ENERGETSKA TRANZICIJA

ČAKOVEC objavljeni su rezultati projekta ‘Dobra energija’

Na konferenciji za medije Grada Čakovca objavljeni su rezultati projekta „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“ koji okuplja jedanaest partnera iz Hrvatske i Norveške

Projekt je usmjeren na povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora (OIE), čime doprinosi ostvarenju ciljeva Strategije niskougljičnog razvoja RH do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu i Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za RH te plana Europske unije za zelenu tranziciju Spremni za 55%.

Najznačajnija aktivnost Grada bila je instalacija sunčane elektrane na Gradskim bazenima „Marija Ružić“, koja proizvodi električnu energiju instalirane snage 225,00kW u smjeru predaje u mrežu, dok je priključna snaga preuzimanja iz mreže 370kW.

Uz izdavanje letka o dobrobitima korištenja obnovljivih izvora energije, osobito energije Sunca, i energetske neovisnosti za građane, Grad je s projektnim partnerom Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ, Zagreb) održao predavanje za građane o ulaganju u solarne elektrane za kućanstva i javni događaj „Zagledaj se u Sunce“ u čemu je pomoć pružilo Astronomsko društvo „Vega“ Čakovec.

ZEZ je također odigrao važnu ulogu u organiziranju dviju radionica za učenike Tehničke škole Čakovec te instalatere i montere u suradnji s Obrtničkom komorom – Udruženjem obrtnika Međimurske županije. Pored toga, norveški partneri održali su radionice za hrvatske partnere o iskustvima i rasprostranjenosti korištenja OIE, s naglascima na korištenje solarne i energije vjetra.

Još jedan uspješno proveden EU projekt u Čakovcu! Već u planu instaliranje fotonaponskih ćelija na novo parkiralište uz bazene, kao i dizalice topline za grijanje bazenske vode.

Promišljanje, planiranje i osluškivanje potreba tržišta, ali pritom imajući u vidu da smanjimo troškove koji bi opteretili Gradski Proračun tj. naše sugrađane, i ovog je puta urodilo plodom, rekla je u uvodu gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te dodala da su se u Gradu u jednom od segmenata rada posvetili upravo širenju svijesti o potrebi za energetskom neovisnosti i informiranju građana o potencijalnim izvorima sufinanciranja instalacije solarnih elektrana.

– Projektima i aktivnostima maksimalno dajemo svoj doprinos energetskoj tranziciji na više polja, uz energetske obnove javnih zgrada i gradske uprave, organizatori smo javnih tribina i predavanja za građane na temu obnovljivih izvora energije, osobito solarne energije. Jedan od većih projekata na tom planu svakako je „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju” kojim je i instalirana ova nova solarna elektrana na našim bazenima. Ista već daje svoje rezultate, no ono što bi istakla je da projekt za Grad Čakovec vrijedan 265 tisuća eura već ima isplanirani nastavak kroz druge projekte”, objasnila je Cividini.

– Ne stajemo na solarima i ovom projektu, već smo promišljali i korak dalje te ćemo postojećoj elektrani dodati fotonaponske ćelije koje će biti instalirane na nadstrešnicama budućeg parkirališta oko bazena, projektom „Revitalizacija 4 zone aktivnog življenja“, a još panela se planira pri ugradnji dizalice topline za grijanje bazenske vode. Obje investicije planiramo u okviru većih projekata koji će se financirati iz ITU mehanizma, kazala je čakovečka gradonačelnica.

Direktor GP Ekom najavio uštedu od oko 50 tisuća eura u prvoj godini korištenja.

– Ovo je još jedna lijepa priča za sportske objekte Grada Čakovca, a među njima bazeni su zasigurno jedna od zahtjevnijih građevina kada su energenti u pitanju. Sam smisao projekta dat će nam maksimalan učinak, s obzirom da radimo 365 dana u godini. Ovim projektom pokrivamo velik dio naših potreba u uštedi električne energije koja je jedan od većih troškova našeg poslovanja. Ovo je ogroman korak prema kojem ćemo smanjiti troškove, a dodatna vrijednost “Dobre energije” je omogućeno sufinanciranje koje smo godinama čekali i tražili.

– Od 170 tisuća planiranih troškova za el. energiju, sada možemo planirati uštedu od oko 50 tisuća eura, koji će nam doprinijeti tome da možemo racionalnije i stabilnije poslovati te u konačnici što manje trošiti sredstava iz Gradskog proračuna, naglasio je Miodrag Novosel, direktor GP Ekom koji upravlja čakovečkim bazenima i dodao da se u 25 godina rada čakovečkih bazena kontinuirano promišlja energetska učinkovitost te prate trendovi novih tehnologija koji nam omogućuju uštedu na energentima ovog velikog potrošača.

– Projektni konzorcij čini 11 partnera iz Hrvatske i Norveške: Istarska županija (nositelj), gradovi Poreč, Pula, Cres, Čakovec, Zaprešić, Ivanić-Grad, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) i norveški partneri Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway. Svi zajedno smo instalirali 22 sunčane elektrane na 6 dječjih vrtića, 8 osnovnih škola te po jednu na gradskoj upravi, komunalnom centru, spomen domu, bazenu, poduzetničkom inkubatoru, društvenom domu, svlačionici i sportskoj dvorani škole. Sveukupna snaga naših sunčanih elektrana je 1,1MW.

– Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura od čega 1,1 milijun (85%) bespovratnih sredstava financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021., u okviru programa “Energija i klimatske promjene”, Odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, udio koji financiraju jedinice lokalne samouprave u razini 15%, sufinancira se iz nacionalnog izvora sa 50 %. Na taj je način, Grad Čakovec, morao osigurati 7,5% sredstava”; istaknula je na konferenciji za medije voditeljica projekta Aleksandra Ličanin.

Grad Čakovec građanima s 20 tisuća eura sufinancirao izgradnju solarnih elektrana na obiteljskim kućama, ove godine planirano 33 tisuće eura!

Projekt Dobra energija je dodatno motivirao Grad Čakovec da sagleda mogućnosti instaliranja solarnih elektrana na krovovima objekata, ali i da nađe načina kako na tom putu pomoći sugrađanima. Stoga su krajem prošle godine po prvi puta proveli Javni poziv kojim su dodijelili bespovratna sredstva za izgradnju solarnih elektrana na obiteljskim kućama, a za tu je namjenu u Proračunu osigurano 20.000,00 eura. “Zahvaljujući interesu i upitima građana, s pozivom ćemo nastaviti i u ovoj godini te smo za to namijenili 33 tisuće eura.

– No ni tu ne stajemo, već ćemo sunčane kolektore postaviti i na Centru za kulturu Čakovec za što nam je prošao projekt i potpisani su ugovori, ovih dana dobili smo potvrdu kako nam je odobren i projekt za solarne elektrane na „Slogi”, planirani su i na budućem Regionalnom edukacijsko – rehabilitacijskom centru koji je u izgradnji, a na rezervnoj listi nam je i čekamo potvrdu za panele na krovu Dječjeg vrtića „Cipelica” i budućem Regionalnom teniskom centru”, rekla je gradonačelnica Cividini objasnivši kako su u planovima solarne elektrane na gradskim vrtićima, školama te svim objektima gdje provedbom projekata može doći do uštede javnog novca.

Tako je Grad Čakovec u planove uvrstio mogućnost montiranja sunčanih elektrana na objektima poput Prve, Druge i Treće osnovne škole Čakovec, Javne vatrogasne postrojbe, Dječjeg vrtića “Cvrčak”, Centra za odgoj i obrazovanje, OŠ Kuršanec, OŠ Ivanovec, Pučkog otvorenog učilišta Čakovec, SRC „Mladost“ (streljana, stadion), Macanov dom Čakovec, odlagalište u Totovcu te društveni domovi u Krištanovcu, Mihovljanu i Ivanovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije